Belföld

Az MDF kész a tv-be újabb két kurátort jelölni

A Magyar Demokrata Fórum kész arra, hogy az Országgyűlés elnökének felkérésére a jövő héten további két kurátort jelöljön – a Fidesz ugyanakkor információk szerint arra áll készen, hogy a demokrata fórummal közösen jelöljön. Dávid Ibolya a Népszabadságnak azt mondta, botrány helyett működő közszolgálati tévét akar az MDF. A történtek és a különböző nyilatkozatok ismeretében felettébb kétséges, hogy közös ellenzéki jelölés lesz.

Szili Katalin házelnök hivatalosan felkérte a demokrata fórum parlamenti frakcióját, hogy jelöljön további két tagot a köztévé kuratóriumi elnökségébe. A fiatal demokraták információink szerint már hajlanának arra, hogy jelöljenek, de könnyen lehet, hogy erre már nem lesz módjuk. Az MDF a további két ember kiválasztására már felállított egy jelölőbizottságot.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kedden több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy a médiatörvény vonatkozó paragrafusa szerint megteszi javaslatát a kurátorok személyére. Lapunk úgy tudja, hogy a már megválasztott Bakó Lajos és Peták István mellett az MDF-frakció képviselői között szóba került Dobos Menyhért (Mendreczky Károly volt tévéelnök kabinetfőnöke) és Nemeskürty István (volt millenniumi kormánybiztos) esetleges jelölése is. A demokrata fórum egyik politikusa ugyanakkor azt valószínűtlennek nevezte, hogy Nahlik Gábor egykori tévéalelnököt jelölnék kurátornak.

A Fidesz részéről változatlanul azt hangoztatják, hogy a jelölési eljárás nem volt törvényes, de az ellenzéki párt szabályos eljárásban kész részt venni. Rogán Antal frakcióvezető-helyettes az MDF, az MSZP, valamint az SZDSZ „alkujáról” beszél. A Fidesz-politikusok – nyilvánvalóan az előző ciklusban hozott médiadöntések utólagos legitimálása okán is – azt hangoztatják, hogy az lett volna a törvényes, ha az Országgyűlés hétfőn csak a kormánypárti kurátorokat választja meg, mivel az ellenzéki oldalon nem született megegyezés. „Úgy látszik, a kormánypártok szemezgetni kívánnak az ellenzék kurátorjelöltjei közül” – nyilatkozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki szerint további súlyos törvénytelenséget eredményez, ha az Országgyűlés elnökének a felkérése alapján újabb két kurátorral egészítik ki a médiatestületet.
[Folytatás a Népszabadságban]
A Népszabadság interjúja Dávid Ibolyával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik