Belföld

Orosz előretörés a szupergazdagok listáján

Továbbra is Bill Gates áll az első helyen a Forbes magazin listáján, mely a világ leggazdagabb embereinek zsebében turkál. Az oroszok egy év alatt hétről tizenhétre növelték helyezéseik számát.

A listára az kerül fel, akinek a vagyona eléri az egymilliárd dollárt, melyet idén 476-an mondhatnak el magukról. Közülük 48 az „újfiúk” száma 67-en vannak azok, akik lekerültek a listáról, mert vagyonuk összege a határérték alá csúszott. Összességében is szegényebbek lettek a leggazdagabbak. Az elmúlt egy évben a teljes társaság vagyona 140 milliárd dollárral csökkent így mára csupán 1400 milliárd dollárral büszkélkedhet a gárda.



Orosz előretörés a szupergazdagok listáján 1


Győzelmek sora


Hosszú évek óta tart Bill Gates győzelmi szériája, a Miscrosoft atyját idén sem sikerült letaszítani trónjáról, csupán kissé megszorítani. Bár vagyona ismét csökkent, ezúttal 12 milliárd dollárral, szégyenkezésre nincs oka, még így is maradt 40,7 milliárd. Ráadásul ő a legnagyobb adakozó is, évente közel egymilliárd dollárt költ orvosi kutatásokra. Idén a szokásosnál nagyobb volt a verseny, a második helyezett Warren Buffett, „az omahai orákulum” csupán 4,5 milliárd dollárt veszített a vagyonából, így 30,5 milliárdja azt is jelenti, hogy sikerült lefaragnia hátrányából. Bár „szegényedésük” mértéke eltért, az okok ugyanoda vezetnek: az amerikai tőkepiaci nehézségek miatt jócskán megcsappant a részvény-portfóliók értéke. (Buffett azért vesztett kevesebbet, mert ő nem a tech-részvényekbe, hanem a hagyományos iparágakba, Coca-Cola, Gillette cégekbe fektet be.)

Bronzérmesek, egyúttal a legtehetősebb nem-amerikaiak a német Albrecht testvérek 25,6 milliárddal dollárral. A listát összeállító Forbes magazin egyébként az idén sem tudott az Albrecht fivérekről fényképet szerezni: a két, rendkívül rejtőzködő életmódot folytató úriemberről a Magyar Hírlap szerint utoljára a mintegy harminc évvel ezelőtt készült fotó. A maga 20,1 milliárdos vagyonával Paul Allen, a Microsoft társalapítója számít a világ negyedik leggazdagabb emberének, annak ellenére is, hogy Charter Communications nevű kábelcége a Forbes számításai szerint húszmilliárd dolláros adósságheggyel küszködik

Milliárdok – csak 18 éven felülieknek

 A leggazdagabbakról

Olvassa el korábbi cikkeinket  a szupergazdagokról:
Dollármilliárdosok klubja – csak 18 éven felülieknek
A 100 leggazdagabb magyar
A tőzsde kikezdte a brit uralkodóházat

A lista legfiatalabbja, a 19 éves arisztokrata Albert Thurn und Taxis 1,5 milliárd dolláros – örökölt – vagyonnal rendelkezik. A legkorosabb pedig a 2,2 milliárd dollárt birtokló amerikai John Simplot a maga 94 életévével. A leggazdagabb család a Wal-Mart szupermarketláncon osztozó Walton família. A családtagok közül öten vannak az első 11-ben.


A lista egyik újdonsága Oprah Winfrey amerikai tévésztár, aki az első milliárdos fekete nő. Megjelent a listán Indonézia a dohánybirodalmat kiépítő Halim család révén és két helyet szerzett a világ második legnépesebb országa India is.



Orosz előretörés a szupergazdagok listáján 1

Jönnek az oroszok

Az országok közötti versenyt továbbra is óriási különbséggel vezeti az Egyesült Államok (222 helyezettel), megelőzve Japánt és Németországot, azonban az igazi meglepetést a negyedik helyezett Oroszország előrelépése. Orosz elemzők szerint ez a jelenség egyértelműen a nyersanyagárak világpiaci emelkedésére vezethető vissza. Az amerikai magazin összeállításából is kiderül ugyanis, hogy az orosz csúcselit szinte valamennyi tagja a nyersanyagipar területén tevékenykedik.


A legtehetősebb orosz változatlanul Mihail Hodorkovszkij, a második legnagyobb orosz kőolajtársaság, a Jukosz (angolosan: Yukos) elnöke és többségi tulajdonosa, aki 8 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 26. leggazdagabb embere. Őt Roman Abramovics, egy másik olajvállalat, a Szibnyefty Csukcsföld kormányzói tisztét is betöltő első embere követi 5,7 milliárd dollárral, míg a harmadik helyen a 4,3 milliárd dollár fölött rendelkező Mihail Friedman, az Alfa pénzügyi csoport vezetője áll. Ez utóbbi vállalat egyébként a közelmúltban új oroszországi kőolajvállalatot alapított a brit-amerikai British Petroleummal közösen. A három 40 év körüli üzletember egyben a világ legfiatalabb milliárdosa közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik