Gazdaság

Azbeszt, energia és távközlés – bevásárol az Omahai Orákulum

Két évvel ezelőtt hevesen bírálták a világ második leggazdagabb emberét, egy SZTK-keretes szemüveget viselő, hamburgert ebédelő 72 éves omahai üzletembert, amiért nem fektetett távközlési részvényekbe...

A 72 éves Warren Buffett, az Omahai Orákulum, ahogyan az amerikai gazdasági sajtó nevezi, mindig előre látja a dolgokat. (Vagy ha nem, akkor azokat nem is érdemes előre látni.) Buffett meggazdagodásának története ugyanaz, amivel minden tőzsdetankönyv kezdődik: nem akkor vásárol, amikor a többiek (ilyenkor elad), és nem akkor ad el, amikor mások (olyankor ő vesz).

A Berkshire Hathaway 2001 óta bejelentett felvásárlási akciói:

• A Fruit of the Loom ruházati üzletága

• Albecca Inc. (képkeretek gyártása)

• Shaw Industries, Inc. (szőnyeggyártás)

• Garan Incorporated (ruházati ipar)

• Johns Manville Corporation (építőipar)

• XTRA Corporation (konténer-kölcsönzés)

• MiTek Inc. (acél-kötőelemek gyártása, építőipari szoftverkészítés)

Forrás: www.berkshirehathaway.com

Öt- vagy húszmilliárd dollárt költ el?

Most is ez történik: Warren Buffett holdingvállalata, az egyébként biztosítóként is ismert Berkshire Hathaway (BH) bejelentette, hogy “5 és 20 milliárd dolláros sávban” felvásárlási célpontokat keres. Mindez azt jelenti, hogy a BH valamivel okosabban használta fel az elmúlt években eszközeit, és nem fektette be minden vagyonát a jövedelmezőnek látszó távközlési és informatikai szektorba. Így aztán most bőven maradt pénze arra, hogy ebben az egyébként tényleg ígéretes üzletágban szerezzen meg legyengült vállalatokat.

Persze minden befektető olcsón akar vásárolni: Buffett tehát mostani bejelentésében sem részletezte, pontosan mit szeretne megszerezni a közeljövőben, ezzel ugyanis jelentősen felhajtaná az árakat. A Bloomberg által megkérdezett szakértők azonban a gyógyszeripart (itt a Merck került nemrégiben nehéz helyzetbe), az energiaipart (a csődbe ment Enron és a szintén nehéz helyzetben lévő Dynegy mostanában rontotta le az energiakereskedelem hitelét), illetve az azbesztperek által sújtott építőipart és a szeptember 11-ei terrortámadás óta megrendült biztosítási piacot tartják lehetséges célpontoknak.

Gázvezetéket is vesz, ha úgy adódik

Azbeszt, energia és távközlés – bevásárol az Omahai Orákulum 1A Berkshire Hathaway természetesen az elmúlt két évben is vásárolt fel cégeket (éppen ennyi ideje küszködik nehézségekkel az informatikai és távközlési szektor). Összesen 15 milliárd dollárt költött akvizíciókra a cég, de állítólag még további negyvenmilliárd áll rendelkezésére a terjeszkedéshez.

Nemrégiben például Buffett társult a Lehman Brothers pénzügyi holdinggal, és kétmilliárd dollárral segítette ki a Williams Cos. nevű energiakonszernt. Aztán megtört a jég is: a telekommunikációval foglalkozó Level 3 Communications Inc.-be 100 millió dollárt invesztált a Berkshire Hathaway. Mellesleg vásároltak két gázvezetéket, az egyiket a Williamstől (450 millió dollárért), a másikat a nehézségekkel küzdő, már említett Dynegy Inc.-től (az ár potom 1,88 milliárd dollár volt).

Elemzők szerint a recesszió sújtotta ágazatok a felvásárlásra szakosodott BH-t történetének egyik legjobb évéhez segíthetik, és ha Buffettnek sikerül még néhány kedvező tranzakciót végrehajtania, tovább emelkedhet a részvényárfolyama. A 20 milliárdos újabb befektetési tervek hatására ugyanis jelentősen növekedett a BH-papírok értéke. (A Berkshire részvényei idén eddig hat százalékot veszítettek az értékükből, de ez így is 22 százalékkal jobb eredmény, mint az S&P 500 tőzsdeindex változása.)

A tavalyinál kétszer nagyobb nyereség

Azbeszt, energia és távközlés – bevásárol az Omahai Orákulum 2A jövőbeni árfolyam-emelkedéshez hozzájárulhat az is, hogy elemzők szerint a korábbinál kétszer nagyobb, részvényenkénti 550 dolláros nyereség várható a BHI-nél. A várakozásokat fokozandó, az Omahai Orákulum azt is bejelentette, hogy “elefántokat” akar felkutatni, vagyis nagy, alulértékelt cégeket szeretne találni, amelyeket felvásárolhat (és persze idővel tovább is adhat).

Buffett egyébként nem szerencselovag. Befektetéseihez viszonylag hűségesen ragaszkodik: a Coca-Cola és a Gillette cégekben lévő részesedése például hosszú évek óta gyarapítja vagyonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik