Belföld

Erősödött a kritikusok tábora az SZDSZ-ben

Az eddiginél várhatóan nehezebben tudja majd érvényesíteni akaratát az SZDSZ vezetése az ügyvivői testületben, ahonnan kiesett a szombaton újra elnökké választott Kuncze Gábor két bizalmasa, ugyanakkor Bauer Tamás elnökjelöltként jóval több szavazatot kapott a vártnál.

A Népszabadság tudósítása szerint a kritikusok táborának térnyerése arra figyelmeztetheti a pártvezetést, hogy változtasson politikai irányvonalán – véli többek között Bauer, Fodor, Gusztos. Fodor amúgy részben elégedett, alapvető célját ugyanis, a problémák felszínre hozását elérte. Bauer kevésbé örül: „valami elindult, de ez kevés”. Kuncze, Magyar és Pető biztosan nyert, ami szerinte olyan benyomást kelthet a pártvezetésben, hogy a jelenlegi politizálást folytatni kell. Kuncze Gábor viszont azt reméli, a testületi döntéseket követően pont kerül a párton belüli viták végére. Az öngyilkos politizálást abba kell hagyni, vélekedett, az SZDSZ nem lehet ugyanis a „nárcizmus üldözötteinek pártja”.

Kuncze javaslatot tett az ügyvezető alelnöki poszt létrehozására (amelynek várományosaként felmerült Pető Iván neve), továbbá az üt és az országos tanács létszámának csökkentésére. Az elnök erősebb, ütőképesebb, gyarapodó pártot szeretne, illetőleg pezsgő, de nem felülről irányított szervezeti életet.

Egyelőre azonban a kritikusok térnyerése okozott pezsgést, illetve az, hogy a vezetés két bizalmasa is (Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkár és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter) kiesett az üt-ből. De nem sikerült Mécs Imrének sem bejutnia. Többen elégedetlenek Horn Gábor koalíciós koordinátorként, illetve kampányfőnökként végzett tevékenységével, de nem javított népszerűségén az sem, ahogy a küldöttgyűlés előtt agitált Bauer Tamás ellen. Mások szerint egyszerűen „tehermentesítették” Hornt (aki nem kívánta kommentálni az eredményt). Amúgy van esélye, hogy visszakerüljön az üt-be, ha lesz üresedés. Csak 9 szavazattal maradt le ugyanis az utolsóként bejutott Ungár Klára mögött. És ha az országos tanács hamarosan megválasztandó elnöke az ügyvivők közül kerülne ki (például ha Béki Gabriella ismét vállalná a posztot), akkor automatikusan kerülne a helyére Horn Gábor.

Kóródi esetében is feltételezhető, hogy a kevés szavazat a kormányzati teljesítményének szól. Mécsé pedig a múltfeltáró vizsgálóbizottság élén játszott szerepének – állította több küldött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik