Belföld

Árháború indul a magyar húspiacon

admin
admin

2003. 03. 01. 16:02

Csak a fogyasztóknak használhat – időlegesen – a húspiacon kibontakozni látszó háború. Elvesztette türelmét az ország legnagyobb húsipari kapacitását, a vágósertések közel negyedét feldolgozó Pick csoport. Erre utal, hogy egyik tagja, a Ringa Húsipari Rt. a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) és a Fővárosi Bíróságon is beadványban támadja saját terméktanácsát. A hatóságok hétfőtől kiemelt ellenőrzésbe kezdenek a húsboltokban, vágóhelyeken, nagy- és kiskereskedőknél.

Ismét kettős árrendszer kezd kialakulni a húspiacon, azzal a különbséggel, hogy ma már nemcsak a belföldre és külföldre szánt sertések felvásárlási árában, hanem a fogyasztói árakban is óriási különbségek alakultak ki – írja a Magyar Hírlap szombati száma. A hentesboltokban és nagykereskedelmi láncoknál éppúgy találkozhatnak a háziasszonyok kilónként 999 forintba kerülő rövidkarajjal, mint az egyik nagyáruház hűtőpultjaiban 380 forintért kínált egész nyers sonkákkal.

Ezt az magyarázza, hogy vannak, akik betartják a Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) által három hete működtetett piacszabályozási rendszert, és vannak, akik nem. Előbbiek megadják a közepes minőségű sertés felvásárlási minimálárának számító kilónkénti 265 forintot, és így jogosultak az EU-felkészülést segítő támogatásra. Más cégek azonban – főként a belpiacon érdekelt kisüzemek – továbbra is jóval kevesebb pénzt adnak a hízóért. Ez akár 210 forintot is jelenthet, ami kilónként eleve 45 forint hátrányt jelent a piacszabályozásban részt vevő vágóhidaknak. Ezek főként az exportérdekelt vállalkozások, nagy feldolgozók, amelyek a terméktanácstól két hónap alatt az EU-felkészülésre hivatkozva higiénés költségtérítés címen összesen 1,5 milliárd forintot igényelhetnek. Ennek fejében viszont ki kell fizetniük az uniós áraknál 40-50 forinttal magasabb felvásárlási minimálárat.

A sertéspiac – az utóbbi négy hét adatait figyelve – úgy tűnik befogadta a VHT és a földművelésügyi tárca által kitalált szabályozást. E héten igen sok disznó végezte a vágóhidakon: a szokásos 70-75 ezerrel szemben 92,7 ezret dolgoztak föl az üzemekben. Az országos átlagár három hét alatt, amióta érvényes a minimáláras rendszer 257-258 forint köré kúszott fel. (Ez az ár csak néhány üzemnek biztosít kicsiny nyereséget, mivel az átlagos önköltség ennél 10–30 forinttal magasabb.)

A vágásszám emelkedése ellenére azonban úgy tudjuk – és ezt lapunknak nyilatkozó Zádori László terméktanácsi titkár is megerősítette –, hogy több nagyfeldolgozó sem nézte jó szemmel a minimáláras rendszer bevezetését. Annyira nem, hogy az egyik nagy cég, a Pick csoporthoz tartozó Ringa Húsipari Rt. a héten beadványban kartellvádakkal illette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előtt a terméktanácsot, és a Fővárosi Bíróságon a szervezet legitimitását is megtámadta. A Pick csoport véleményét hétfőn osztja meg a sajtóval a fő tulajdonos Arago által delegált Kovács Tamás.
Zádori szerint alaptalanok az árkartellel kapcsolatos vádak, ugyanis a szabályozás csak áprilisig érvényes, és 400 ezer sertésre vonatkozik, míg a KSH szerint 5,2 millió sertés röfög az ólakban. Zádori hivatkozott az agrárrendtartási törvényre, amely biztosít jogosítványokat a terméktanács számára piaci beavatkozások esetére, és az agrártárcával folytatott egyeztetés előzte meg a szervezet intézkedését. Hogy ezek meggyőzik-e a GVH-t, az már hétfőn kiderül, ugyanis ekkor hallgatja meg a grémium a VHT titkárát.

A tárca egyébként besegít a húspiaci viszonyok átláthatóvá tételében. Hétfőtől ugyanis ellenőrzés-sorozatra számíthatnak a hentesek, vágóhidak, nagyáruházak egyaránt. Az állat-egészségügyi hatóságok, az ÁNTSZ, a fogyasztóvédők egyaránt a feketén forgalmazott húsokra próbálnak fényt deríteni, amelyek szintén az árak eltérítését okozzák.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.