Belföld

Tizenhárom éves csúcsra került az olaj ára

Tizenhárom éve, 1990 óta nem látott csúcsra, 39,99 dollárra nőtt az amerikai könnyűolaj (West Texas Intermediate) ára csütörtökön - írja a Magyar Hírlap. A piacokat az iraki háború kilátásai mellett az amerikai stratégiai készletek vészes megfogyatkozása aggasztotta. Még az sem segített, hogy az OPEC közölte: hajlandó lenne adott esetben a kieső iraki olajtermelés pótlására.

Tizenhárom éve nem látott csúcsra emelkedett tegnap a nemzetközi piacokon a kőolaj ára. Az amerikai kontinensen irányadó West Texas Intermediate hordójáért (1 hordó = 159 liter) a New York-i Árutőzsdén 39,99 dollárt (az előző napi záróárnál 2,29 dollárral többet) is megadtak – ilyesmire 1990 óta nem volt példa. (Akkor Kuvait iraki megszállása tornászta az egekbe a kőolaj árát, amely hordónkénti 41,15 dolláron tetőzött.) Az egynapos 2 dollár 30 centes drágulás rendkívül pesszimista hangulatra utal. Az amerikai rokonát csak lassabban követte tegnap az Európában irányadó északi-tengeri Brent olajfajta is, amelynek hordóját már 33,73 dollárért (az előző napi árfolyamnál 66 centtel többért) is adták-vették. (A West Texas Intermediate literje ezzel csaknem 60, a Brenté 48 forintba kerül.) Ugyancsak drágult az amerikai fűtőolaj: a tegnapi gallononkénti (3,8 liter) 1,18 dollár minden idők csúcsára.

Szakértői vélemények szerint a drasztikus emelkedés csak részben köszönhető az Irak körüli huzavonának. Paul Ashby, az ABN Amro a Reutersnek nyilatkozó piaci elemzője például úgy látja, hogy a kőolaj a jelenlegi helyzetben a háborús kilátások nélkül is erős árfelhajtó nyomásnak lenne kitéve. Véleménye szerint egyrészt még mindig érződik az év eleji venezuelai olajsztrájk kínálatszűkítő hatása, másrészt a fejlett világ olajkészleteinek drasztikus csökkenése is a drágulás irányában hat. Épp ez az utóbbi faktor volt tegnap az, amely a hirtelen drágulást okozta. Az amerikai energiaügyi minisztérium bejelentette ugyanis, hogy az Egyesült Államok olajkészletei 28 éves mélypontra estek, miközben a fogyasztás – köszönhetően a szokatlanul hideg időjárásnak – húsz százalékkal meghaladja a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltat.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik