Belföld

Evakuálják Irakból a magyarokat

Ma kezdik evakuálni a bagdadi magyar követséget, ahol jelenleg öt magyar állampolgár tartózkodik hivatalos kiküldöttként – értesült a Népszabadság. A diplomáciai státusban lévő négy férfi és egy nő mellett négy vámőr is dolgozik Irakban: ők az ENSZ-embargó és az Olajért élelmiszert program ellenőrzésében vesznek részt.

Információk szerint az ENSZ fegyverezetellenőreként szintén Irakban tartózkodik Földi László őrnagy. A tervek szerint március elején utazna Irakba Pető Ákos, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nukleáris ellenőrzési csoportjához. A jelenlegi helyzet azonban kétségessé teszi, hogy erre sor kerül-e majd. Egyelőre kérdéses, hogy ha Amerika az ENSZ jóváhagyása nélkül dönt a háború megindításáról, mi történik a szervezet Irakban tartózkodó ellenőreivel. Információink szerint rajtuk kívül van még magyar állampolgár Irakban.

Az európai országok nagy része már jóval korábban hazahívta diplomatáit. A magyar külképviselet az egyik utolsó, ahonnan távoznak az alkalmazottak. A héten már Ankara hazahívta diplomatáit, s Törökország, illetve Irán lezárta Irakkal közös határát. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag mostantól nem lehet a szárazföldön elhagyni Irakot. Ankara és Washington tegnapi katonai megállapodása alapján megindultak a NATO hadiszállítmányai Törökországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik