Belföld

Lassult tavaly a világ gyógyszerpiaci növekedése

Tavaly érezhetően kevésbé növekedett a világ gyógyszerfogyasztása mint az elmúlt években általában: a gyógyszerforgalom mindössze 7 százalékkal, 275,81 milliárd dollárra nőtt 2002-ben, és ezzel a gyógyszervilágpiac a legalacsonyabb éves növekedési ütemet mutathatja fel 1999 februárja óta - állítja az IMS Health piaci adatszolgáltató. A növekedés 2000-ben és 2001-ben egyaránt kétszámjegyű volt.

A kormányok felől a gyógyszergyártókra nehezedő nyomás a gyógyszerárak csökkentése érdekében, a szabadalommal védett gyógyszerekkel szemben a generikus szerek keltette verseny szakértők szerint mind visszavetették a gyógyszervilágpiac forgalomnövekedését. A vényköteles szerek legnagyobb piaca, az Egyesült Államok gyógyszerforgalma tavaly 11 százalékkal bővült, az európai gyógyszerpiacé 6, a japáné pedig mindössze 1 százalékkal.

Az IMS Health adatai szerint forgalmát tekintve a tavalyi első tizenegy hónapban a legnagyobb gyógyszercég az amerikai Pfizer volt, amelyet a brit GlaxoSmithKline követ. A harmadik helyen az ugyancsak amerikai Merck and Co állt, a negyedik helyezett brit-svéd AstaZeneca és a svájci Novartis előtt. Tavaly a legkeresettebb gyógyszer a Pfizer Lipitor nevű koleszterincsökkentő szere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik