Belföld

Napirenden a postai pénzkezelés

Várhatóan mai ülésén dönt a kormány arról az előterjesztésről, amelynek értelmében a Magyar Posta magánvállalkozások megbízása helyett maga venné át a postai értékfeldolgozást és pénzszállítást a Defend Security Kft.-től - írja a Világgazdaság.

A postai pénzkezelés további sorsának kérdése – a Magyar Fejlesztési Bank és a posta többségi tulajdonában lévő – Defend végelszámolásának elrendelését követően vetődött fel. A posta január végén közbeszerzési eljárást indított a társaság pénzfeldolgozással és pénzszállítással kapcsolatos teendőinek ellátására a legnagyobb piaci szereplők meghívásával. A pályázatot egyelőre nem vonták vissza, de az eredeti szándékhoz képest fordulatot jelentett az ügyben az a múlt héten napvilágot látott elképzelés, hogy a posta mégis maga venné át pénzforgalmazási tevékenységét.

Az erre vonatkozó előterjesztést a kormány várhatóan ma vitatja meg, de a javaslat több kérdést is felvet. Az előterjesztés melletti döntés kiegyensúlyozottabb viszonyokat tarthat fenn a pénzforgalmazási piacon, de – a Defend dolgozóinak további sorsa mellett – nem dőlt el, a postának mekkora kormányzati támogatásra lesz szüksége, ha maga szervezi meg pénzfeldolgozását.

A végső döntés a pénzforgalmazási piac szereplőinek helyzetét is döntően befolyásolhatja, mivel a Defend kiesésével háromszereplősre szűkült piac – szakértők szerint – hosszabb távon csak egy vagy két cég számára biztosít huzamosabb időre szóló megélhetést. Az előterjesztés elutasítása és a posta pénzforgalmazására kiírt pályázatának eredményessé nyilvánítása az egyik legnagyobb megrendelést jelentené a piacon. Így a jelenleg is vezető Group 4 Falck Kft. győzelme esetén hoszszú időre vitathatatlanná tehetné pozícióját, míg a kisebb piaci részesedést magáénak tudó Securicor Hungary Kft. és a Securitas Rt. számára éppen a felzárkózás esélyét adhatná meg a megrendelés elnyerése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.