Belföld

Továbbra sincs megegyezés a NATO-szállítmányokról

Hiába hívott össze újabb négypárti egyeztetést a honvédelmi miniszter, a parlamenti pártok szerdán sem tudtak megállapodásra jutni a Törökországba tartó NATO-szállítmányok átengedésének feltételeiről. Ez újabb késedelmet jelent a felhatalmazásról szóló döntésben, ám mint némiképp váratlanul kiderült, ez nem gond: Kovács László külügyminiszter azt nyilatkozta, nincs szükség rendkívüli ülésre, ráér a döntés hétfőig - olvasható a Népszabadságban.

Továbbra sincs megállapodás a négy parlamenti párt között annak a felhatalmazásnak a végleges szövegéről, amely engedélyezné a Törökországot megsegítő NATO-szállítmányok magyarországi áthaladását. Szerdán újabb négypárti egyeztetést tartottak a kérdésről, ahol a kétnapi döntésképtelenség után az átengedés támogatását végül elvileg elfogadó Fidesz ismertette az igen szavazataihoz kért garanciákat.

Németh Zsolt Fidesz-alelnök a tanácskozás után elmondta: fontosnak tartják a szövetségesi kötelezettség teljesítését, ám ragaszkodnak ahhoz is, hogy válaszszák el Törökország megsegítését az iraki háborútól.

Németh felhívta a figyelmet, hogy a NATO védelmi bizottságának döntése szerint három területen segítenék meg Törökország védelmét. Ezek (AWACS felderítő repülőgépek, rakétavédelmi rendszerek és tömegpusztító fegyverek elleni eszközök) szerepelnek a kormány eredeti határozati javaslatában is, de csak az indoklásban. A Fidesz azt kéri, hogy ezt a rendelkező részben is tüntessék fel, a kormány azonban “egyelőre vonakodik teljesíteni” az indítványt.

Kovács László külügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy a kormány javaslatában benne van, hogy Magyarország olyan NATO-országból származó szállítmányokat enged át, amelyek Törökország védelmének megerősítésére szolgálnak. A minden részletre kiterjedő felsorolás azonban “értelmetlen és ellenőrizhetetlen”. A diplomácia vezetője szerint “senki sem gondolja komolyan, hogy majd valaki felmászik a vagonra és ott minden csavarnak megnézi a rendeltetését”. Ezért azt tartja célszerűnek, ha a szövegbe az kerül be, hogy mire használható és mire nem használható eszközökről van szó. Kovács a Fidesszel kapcsolatban megjegyezte: reményei szerint a párt nem most akar bosszút állni a törökökön Mohácsért.

A külügyminiszter némileg váratlanul bejelentette azt is, hogy az Országgyűlés nem tart rendkívüli ülést a hétfőn elmaradt felhatalmazás mielőbbi megadása érdekében. Az érdemi elhatározását két napig lebegtető Fidesz keddi döntése után a honvédelmi miniszter még azt mondta: az MSZP változatlanul azt szeretné, hogy az Országgyűlés mielőbb tűzze napirendre a kérdést, akár már ma is. Hasonlóan nyilatkozott a négypárti előtt Kovács László, illetve a tanácskozás után a Fidesz részéről Németh Zsolt.

Kovács a rendkívüli ülésre vonatkozó kérdésre később viszont azt válaszolta, hogy nem késő, ha az Országgyűlés csak hétfőn dönt a határozati javaslatról. “Törökországot most közvetlen veszély a mi megítélésünk szerint nem fenyegeti. A hét végén nem történik semmi olyasmi, ami Törökország biztonságát veszélybe sodorja” – fogalmazott. Arra a megjegyezésre, hogy mi van azzal a szerelvénnyel, ami a hírek szerint vasárnap óta Szlovákiában vesztegel, és ezt hétfőn a négypárti után Kovács sem cáfolta, a külügyminiszter reagálása az volt: ő nem állomásfőnök.

Rendkívüli ülés helyett pénteken újabb négypárti egyeztetésen próbálják véglegesíteni a felhatalmazás szövegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik