Belföld

Megmenekülhet a UPC

A holland United Pan-European Communications NV (UPC) részvényesei szerdán jóváhagyták a társaság adósságának részvényre váltását. Ez megmenti a legnagyobb európai kábeltévé-szolgáltató, a UPC életét, de gyakorlatilag elértékteleníti a részvényesek vagyonának nagy részét.

Jóváhagyták új részvények kibocsátását és az UPC vagyonának áthelyezését is egy új vállalatba. A UPC 10,4 milliárd eurós adósságának a kétharmadát akarja így megszüntetni.

A UPC csődvédelem alatt áll az Egyesült Államokban, és védelmet kapott a hitelezőktől Hollandiában is, a szerkezetváltási folyamat részeként. Szerdán közölték azt is, hogy a kötvénytulajdonosok 99,9 százaléka támogatta az átváltás tervét, amelynek révén az Egyesült Államokban visszavonható a csődeljárás. Az amerikai Liberty Mediához tartozó UnitedGlobalComé a UPC többsége. A beváltással növekszik a többsége, mert a UPC igen sokkal tartozik neki is.

Közölték, hogy az átalakítás március végére tervezett befejezése után a UPC-t kivezetik az amszterdami értéktőzsdéről, és vagyonát áthelyezik az új társaságba, amely egyelőre a New UPC Inc. (Új UPC) nevet viseli. A New UPC-t csak New Yorkban jegyzik majd. Most a részvények névértékét, visszafizetés nélkül, 1 euróról 0,02 euróra csökkentik.

A UPC 35 milliárd eurót ért fénykorában, jelenleg 8,9 millió euró a piaci tőkeértéke. Az összeomlást az okozta, hogy kölcsönből túlköltekezett terjeszkedésére és technológiai beruházásaira, ám a szélessávú internetszolgáltatása és az új telefonszolgáltatása kiábrándítóan indult a piacon. Szerdán kora délután a UPC 0,02 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,01 euróval, azaz 33,3 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál. 2001 közepe óta jár 1 euró alatt. 2000 elején még több mint 80 eurót ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik