Belföld

Megállapodott a BÉT a Deutsche Börsével

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság megállapodást ír alá a Deutsche Börse-vel. Ennek értelmében a magyar Tőzsde technikai kapcsolatot épít ki a Deutsche Börse elektronikus kereskedési platformjához, a Xetrához – lehetővé téve ezzel a közvetlen kereskedést.

A megállapodás értelmében a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság (ún. Multi-Member Frontend szolgáltatóként) biztosítja majd a kereskedésre jogosultak számára a szükséges műszaki infrastruktúrát és a meglévő hálózatot. Ezután a magyar bankok és brókercégek közvetlenül kereskedhetnek a frankfurti tőzsdén. A Budapesti Értéktőzsde a Xetra-kapcsolat teljes körű kiépítését 2003 második negyedévében fejezi be – a szolgáltatás tervek szerint ekkor indul el.

A Xetráról

A Xetra 1997 novembere óta üzemel, mint a Deutsche Börse AG elektronikus kereskedési rendszere. Jelenleg közel 400 (208 német a többi külföldi) bank és brókercég kereskedik rajta. A német papírok forgalmának 94 százalékát, a D AX-ban szereplő blue-chip papírok forgalmának 97 százalékát a Xetrán történő kereskedés adja. A Xetrán a német papírok mellett elérhetőek a legnépszerűbb amerikai papírok (jelenleg 200 amerikai papír van az US Stars szegmensben), továbbá azok a nem német európai papírok, melyek a Dow Jones Euro STOXX 50 indexben szerepelnek.

Ezzel a megállapodással a Budapesti Értéktőzsde két fontos céljához közelít: egyrészt bekapcsolódik az értékpapírok nemzetközi kereskedelmébe, másrészt – ezzel párhozamosan – tovább bővíti a tagjai számára kínált szolgáltatásokat. A Xetrához való technikai kapcsolat kiépítése jelentős lépés ebben az irányban.

A Deutsche Börse Csoport a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársasággal történt együttműködéssel tovább bővítette nemzetközi hálózatát. Jelenleg 18 országból mintegy 400 résztvevő kereskedhet a Xetrán. A kereskedésben részvételre jogosultak földrajzi helytől független a világ minden táján azonos módon férhetnek hozzá a kereskedési platformhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik