Belföld

Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása

A Richter és az OTP papírjai tűnnek a legjobb vételnek, az Egist övezi a legnagyobb bizonytalanság. Alig változtattak a gyorsjelentések a tőzsdén jegyzett legnagyobb társaságok megítélésén.



Módszertan 

A részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. 

A Budapesti Értéktőzsdén szereplő cégek összesített profitja 2002-ben közel 30 százalékkal növekedett az előző évhez képest, ám a növekedés színtisztán a Mol (ezúttal gázveszteség nélküli) rendkívül jó évének köszönhető. A többi kibocsátó érdemben kevésbé befolyásolta az összesített eredményt, bár egyedi meglepetésekre bőven akadt példa.

A publikált számok hatását már átvezették a hazai és nemzetközi elemzők, beépítették vételi, illetve eladási javaslataikba, valamint újabb célárfolyamokat fogalmaztak meg az idei esztendőre. A négy legnagyobb kibocsátó mellett ezúttal az Egist vettük még górcső alá, ám ez utóbbi cég tavalyi számainak hatását már elhalványítják a tegnap napvilágra került lesújtó hírek.


Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása 1

Matáv

Az elemzők a legpontosabban a Matáv profitját jósolták meg. A társaság ugyan 8 milliárd forinttal elmaradt tavalyi 76 milliárd forintos eredményétől, ám ez az összeg teljes egészében az elbocsátási programra elkülönített tartalék számlájára írható. A negyedik negyedévben is folytatta növekedését a Westel, remekelt a macedón leánycég is.

A várakozásoknak nagyjából megfelelő eredmény egyúttal a napokban megjelent, lényegében változatlan elemzői ajánlásokban is megmutatkozott: a Matáv papírja továbbra is felhalmozási szintre van pozícionálva. A meglehetősen nagy szórást mutató 2003-as eredménybecslések átlaga biztatónak ígérkezik a részvénytulajdonosok számára, ám hozzá kell tenni, hogy a Matáv kurzusát elsősorban a nyugati telekom szektor teljesítménye határozza meg.


Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása 2

OTP

Konszenzustól nem látványosan elmaradó eredménnyel lepte meg a piacot az OTP is. Lényegesen növelte kamat- és nem kamat jellegű bevételeit, az eredményt az OTP Banka Slovenska korábban már beígért vesztesége, valamint a Dunaferr-hitelekre képzett céltartalék rontotta.

A bankpapír ajánlása semmit sem változott január közepén készült összefoglalónkhoz képest, továbbra is vétel körüli ajánlással forog. Jelentős eredménynövekedésre egyelőre nem számítanak az elemzők: a gyorsjelentés után készült EPS előrejelzéseik átlagos emelkedése mindössze 4 százalékot tesz ki. Vonzerő lehet a befektetők számára a jelenleg 10 alatti P/E hányados is.

Akvizíciós sztorira ugyanakkor leghamarabb áprilisban számíthatunk. Akkor kell az OTP-nek eldöntenie, kíván e pályázni a bolgár DSK bankért.


Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása 3

Mol

Kellemes csalódást okozott 2002-es eredményével a Mol az elemzőknek. A gázüzletág 0,6 milliárd forintos vesztesége az előző évben mutatott 122 milliárdos veszteséghez képest felüdülésnek hatott, mellesleg egyezett a cégvezetés terveivel is.

A Mol részvényének középtávú alakulását a heteken belül (horvát kormányzati tervek szerint március végéig) megjelenő INA-tender eredményhirdetése mellett a hazai gázárszabályozás kérdése fogja meghatározni. Az idei évre vonatkozó előrejelzések ismét jelentős szórást mutatnak, elsősorban a gázüzletág a ludas ebben is (az import árak, illetve a dollár-forint keresztárfolyam várható alakulása folytán). Az elemzők célárfolyamai minden esetben állampapírkamat feletti hozamot jeleznek elő, az ajánlati átlag kisebb romlása mellett.


Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása 4

Richter

Ha van magyar tőzsdei papír, amit a piaci szakemberekre hallgatva venni kell, az a Richter részvénye. Az előzetes becsléseknél jóval magasabb profittal büszkélkedő Richterre a brókercégek által megadott egyéves célárfolyamok alsó hangon is 25 százalékkal haladják meg a jelenlegi nyomott árfolyamot.

A cég negyedéves beszámolóján felül az elemzők több mint 10 százalékkal növelt idei eredménybecslései, valamint a másik nagy hazai gyógyszergyártót érintő kedvezőtlen kutatási fejlemény okán jelentősen felértékelődhetnek az alapkezelők, nagybefektetők körében.


Befektetésajánló – a Richter tündöklése és az Egis bukása 5

Egis

A Richter tündöklése az Egis bukásával esik egybe. A kisebbik gyógyszergyártó finn partnercége, az Orion által kedden bejelentett hírek szerint az Egis deramciclane nevű, szorongásos betegségekre kifejlesztett anyagának hatásosságát nem igazolták a klinikai kísérletek. Pedig sok reményt fűztek hozzá a legnagyobb befektetési társaságok is, és neves külföldi elemzőcégek 20-27 ezer forintos célárakat határoztak meg az Egis részvényére, amennyiben a végső kutatási szakasz sikerrel járt volna.


A társaság részvényeivel való kereskedés keddi (egész napos) felfüggesztése miatt borítékolható a befektetők mai reakciója, amit a BÉT határozata is sejtet. A börze döntése alapján ugyanis ezúttal – a megszokott 15 százalékkal szemben – akár 30 százalékkal is elmozdulhat az Egis árfolyama (mielőtt adásvételét felfüggesztenék). Erre valószínűleg szükség is lesz, figyelembe véve az Orion papírjának 20 százalékot meghaladó keddi zuhanását.


Ezek után nem meglepő, hogy a legfrissebb ajánlásokban már konkrét eladási javaslat is megjelent (táblázatunk első három sorában találhatóak a legfrissebb, keddi ajánlások), holott az Egis múlt szerdai gyorsjelentése után napvilágot látott elemzések még felhalmozás körüli szintre taksálták a papírt. Ami az ez év végi célárfolyamot illeti: egyes elemzők már a 2001. júliusi mélységű árfolyamot sem tartják irreálisnak. Igaz, a becslések meglehetősen szélsőségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik