Belföld

Miért maradt ki a Medgyessy kubai útját szervező iroda az APEH-ellenőrzésből?

Az MDF vizsgálóbizottság felállítását javasolta hétfőn a parlamentben, hogy kiderüljön, kinek állt érdekében az APEH legutóbbi adatgyűjtése az utazási irodáknál. László Csaba pénzügyminiszter szerint az APEH törvényesen járt el, s úgy vélte, nem kell félnie annak, akinek tiszta a lelkiismerete.

Több ízben kényszerült megvédeni az APEH-et László Csaba pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben – írja a Magyar Hírlap. Napirend előtt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását javasolják, mert szeretnék kideríteni, kinek állt érdekében az adóhatóság adatkérése az utazási irodáknál. Arra is választ keresett az ellenzéki honatya, hogy a sajtótámadásokat követően hirtelen miért állította le akcióját az APEH elnöke. Azt sem értette, hogy a kormányfő kubai útját szervező utazási iroda miért maradt ki a megkérdezett cégek sorából. Kövér László, a Fidesz képviselője interpellációjában egyrészt az adózók adatainak mágneslemezre mentését kifogásolta, illetve azt, hogy az APEH egy hárommillió forintos alaptőkével rendelkező kis kft.-t bízott meg a hivatal informatikai rendszerének vizsgálatával. Az ellenzéki politikus szerint ezzel államtitkot sértett az APEH, hiszen az adótitok megismeréséhez B típusú átvilágításra lett volna szükség. Majd idézte Király László Györgyöt, az APEH elnökét, aki a közszolgálati televízióban úgy nyilatkozott: minden kétséget kizáróan nem lehet állítani, hogy nem került ki adat az APEH-től. Kövér találgatott, hogy kinek állhatott érdekében ez a “pszichobiznisz”, vagy mely “nemzetközi szekta” célja volt az adatmásolás.

A pénzügyminiszter válasza elején kijelentette: csak értelmes kérdésekre reagál. László Csaba szerint azért kell megőrizni a kormányváltás idején született adatokat, hogy később azok ne képezhessék vita tárgyát, kiderülhessen, hogy az előző vezetés ideje alatt mi történt, illetve ki, milyen adatokat törölt. A tárca vezetője kijelentette: “mi nem piszkáltuk az adatokat”. Az utazási irodákkal kapcsolatban megjegyezte: az APEH törvényesen járt el, továbbá egy megyébe tartozó nyolc cégtől kértek adatokat. Mindössze négy jelzett vissza, hogy nem találtak 300 ezer forint feletti befizetést. A tárcavezető hozzáfűzte: “akinek tiszta a lelkiismerete, annak nem kell félnie”. Az auditáló céget pedig, mint mondta, a közbeszerzési szabályok alapján kérték fel. Kövér László szerint a pénzügyminiszter csúsztatott, mellébeszélt, ráadásul szemtelenkedett is.

Magyar Bálint szerint demagóg dolog ingyen tankönyvről és étkeztetésről beszélni ott, ahol a tanulók 50 százaléka mobiltelefonnal rendelkezik. Ezt Pánczél Károly fideszes politikusnak válaszolta, aki szerint már az is előfordul, hogy az iskolákban kirándulások maradnak el pénzhiány miatt. Az oktatási miniszter bejelentette: a napokban kiírják a pályázatot szabadidős programok támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik