Belföld

Medgyessy kontra MSZP: ki legyen az új ORTT-elnök?

Nincs teljes egyetértés Medgyessy Péter kormányfő és az MSZP elnöksége között arról, hogy ki vezesse a médiahatóságot. Ez derült ki a szocialisták hétfői elnökségi ülésén, ahol ismét napirendre került az ORTT jelenleg üres elnöki posztja - írja a Népszabadság.

A médiatörvény szerint a tisztségre közösen jelöl a kormányfő és a köztársasági elnök. A két közjogi méltóság a héten tárgyal újra – immáron harmadszor – a posztról. Információnk szerint Medgyessy hajlik arra, hogy elfogadja jelöltnek Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió korábbi elnökét, aki szerepelt a Mádl Ferenc által alkalmasnak tartott személyek listáján.

A közös jelöltet a parlamentnek kell megválasztania. Csakhogy a szocialisták elnöksége tegnap jelezte: ragaszkodnak saját jelöltekhez. Hajdu személyével szemben megfogalmazódtak kifogások, különösen a második rádióelnöki tevékenysége (1996–2000) miatt. Ezek közé sorolták az elnöki kiegyensúlyozó politika közben a jobboldalnak tett gesztusokat, például a szerdai Orbán-interjúk beindítását és a Vasárnapi Újság érinthetetlenségét.

Az MSZP két új jelöltje – a Mádl által korábban kétszer is visszadobott Ladvánszky György helyett – Kovács György, az ORTT Irodájának főigazgatója és Czeglédy László ügyvéd, a Duna TV egyik alapítója. Őket Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa kompromiszszumos személyeknek nevezte. Mádl Ladvánszky elutasítását azzal indokolta, hogy kötődik a szocialistákhoz, hiszen jelenleg az MSZP delegáltja a testületben. Újhelyi szerint ez sem Kovács, sem Czeglédy esetében nincs így, hiszen előbbi a testület munkáját jól ismerő hivatali vezető, a másik pedig a médiához értő ügyvéd.

Döntés született arról is, hogy Ladvánszky elbúcsúzik az ORTT-től, és a lejárt mandátumú Magyar Televízió kuratórium elnökségének új vezetője lesz. Ladvánszky korábban volt már az MTV-nél, a felügyelőbizottság elnökeként. A másik szocialista delegált Szegvári Katalin lett volna, ám ő információk szerint nem vállalta a felkérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik