Belföld

Kóródi Mária: nem elég az ötmilliárd belvízvédelemre

A hóolvadással 50–300 ezer hektárnyi területet önthet el a belvíz. A védekezés elkezdődött: több helyütt kitisztították a vízelvezető árkokat, számba vették az üzembe helyezhető szivatytyúkat. A szakminiszter úgy látja, várhatóan nem lesz elég a védelemre az ötmilliárdos keret.

Egyes térségekben a fagy és a hó miatt az árkok, a gátak és a zsilipek tisztítása, megközelítése nehéz – írja a Népszabadság. Kóródi Mária szakminiszter tegnap kijelentette: az ár- és belvízvédelemre biztosított ötmilliárdos keret valószínűleg kevés lesz, a tárca pótlást kér a kormánytól.

A belvizek elleni védekezés alapvetően önkormányzati feladat, de – különös tekintettel az idei rendkívüli belvízveszélyre – a szaktárca minden segítséget megad a helyhatóságoknak – jelentette ki tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A politikus – aki előzőleg az MSZP parlamenti frakcióját tájékoztatta az árvíz- és belvízvédelemről – úgy fogalmazott: a hazai folyók vízgyűjtőjére lehullott hó mennyisége és eloszlása alapján jelentős belvízi elöntésekre lehet számítani, mindenekelőtt a Körösök völgyében.

A védekezésben a tárca felügyelete alá tartozó vízügyi igazgatóságok vesznek részt a csatornarendszer akadálymentesítésével, homokzsákok biztosításával és szaktanácsadással. A munkálatokhoz szükséges anyagiakat a kormány a tervek szerint a vis maior keretből fedezi. Kóródi Mária szerint az idei költségvetésben árvíz- és belvízvédelemre elkülönített ötmilliárdos keret várhatóan kevésnek bizonyul, ezért a tárca további pénzt fog kérni a kormánytól. Az eddigi konkrét segítségnyújtásra hivatkozva a miniszter alaptalannak nevezte Turi-Kovács Béla, a Fidesz környezetvédelmi kabinetvezetője pénteki felvetését, amely szerint a kormány semmi kézzelfoghatót nem tesz a belvízveszély elhárítására.

Mivel az olvadás még nem kezdődött el, a belvízveszély mértéke egyelőre nehezen számszerűsíthető. A szaktárca becslései szerint a különféle időjárási forgatókönyvek függvényében országosan 50 és 300 ezer hektár közötti terület kerülhet víz alá, a szokásos ütemű hóolvadás esetén 150-200 ezer hektárnyi belvizes elöntéssel lehet számolni. A belvízkockázatot növeli, hogy a hó és a fagy miatt rendkívül nehézzé vált a gátak és a zsilipek megközelítése, illetve tisztántartása, a Közép-Tisza vidékén, illetve a Sajó és a Körös torkolatánál jelenleg is félméteres hótakaró borítja a védműveket. Ugyanakkor az idő múlásával a hó is “elpárolog”, a szeles idő pedig “megeszi” a havat.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik