Belföld

Kistérségi támogatásokról döntöttek

A kormány a fejlesztési forrásokat a kistérségekre, illetve a régiókra koncentrálja, a hátrányos helyzetű kistérségeknek többlet központi forrást biztosít - hangoztatta Kiss Elemér, a iniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztatón Nagy Sándor, a MeH területfejlesztési politikai államtitkára ismertette a múlt év novemberében kiírt Kistérségi Támogatási Alap pályázat eredményét. A 42 hátrányos helyzetű kistérség fejlődésének támogatására 654 pályázat érkezett, ebből 43 nem felelt meg a kiírásnak, a bíráló bizottság 611 pályázatot értékelt és 207-et támogatott a rendelkezésre álló 1,4 milliárd forinttal.

A támogatással 3,8 milliárd forintos fejlesztés segíti a térségeket. Kiss Elemér szólt arról, hogy a területfejlesztési célirányzatban szereplő 7 milliárd 600 millió forintot felosztották a megyék és a régiók között. A területi kiegyenlítést segítő támogatások összege 10 milliárd 573 millió forint.

A pályázati rendszer működésére fordítható összeg 2 százalékról 4 százalékra nő, ami az európai források fogadására való felkészülést segíti. A miniszter szólt arról, hogy fontos cél a támogatásnál a munkahelyteremtés, illetve a munkahelymegőrzés. A támogatás formája vissza nem térítendő, visszatérítendő, illetve kamattámogatás lehet, az utóbbi esetében 50 százalékos mértékig kapható támogatás.

Elhangzott, hogy a települések felzárkóztatására 12 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, amelyből a régiók 9 milliárd 600 millió forintot kapnak, a központi keret 2 milliárd 400 millió forint lesz. A Kistérségi Támogatási Alapban az idén 2 milliárd forint támogatás szerepel, illetve a vállalkozói övezetek támogatására 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik