Belföld

Idén három bankot privatizálnak Szerbiában

A szerb kormányzat tervei szerint az év végéig három szerbia-montenegrói bank – a Novi Sad, a Continental és a Jubanka - kerül értékesítésre privatizáció útján.

A bankprivatizáció idei menetrendjéről Bozidar Djelic szerb pénzügyminiszter számolt be. A Tanjug híre szerint osztrák, olasz, holland, magyar és szlovén befektetők érdeklődnek a vásárlás iránt, az osztrák Wirtschaftsblatt körkérdéséből azonban kiderül: a legtöbb potenciális osztrák vevőnek egyelőre nem határozottak a szándékai.

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) szóvivőjének szavai szerint amíg nem írják ki hivatalosan a tendert addig a bank nem foglalkozik az üggyel. A szerb pénzügyminiszter csupán előzetes bejelentést tett a bankprivatizációról – fogalmaz a szóvivő.

Az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) éppen most vetette meg a lábát a szerb piacon, az osztrák pénzintézet éppen egy felvásárlás lezárása előtt áll. A bekebelezett pénzintézet nem tagja a Djelic által privatizációra ajánlott hármasnak.

A félhivatalosan meghirdetett bankok iránt az osztrákok közül a Raiffeisen Zentralbank, a Bawag-P.S.K. és az Erste Bank sem tanúsít érdeklődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik