Belföld

Francia hotelek épülhetnek a Nemzeti Színház körül

Több milliárd eurós fejlesztésekbe fog a térségben a TriGránit Rt., amihez friss tőkére számít külföldi és hazai befektetőktől. A millenniumi városközpontban francia cégek építhetnek hoteleket.

Jelentős tőkeáramlás várható a TriGránit Rt.-be annak nyomán, hogy átalakult tulajdonosi szerkezete – írja a Világgazdaság. Külföldi nyugdíjalapok, biztosítók és magánszemélyek már eddig is érdeklődtek, de a hazaiak szemében is fölértékelődik a cég. Mindez megkönnyítheti a közép- és kelet-európai térségbe tervezett óriásprojektek megvalósítását – mondta Demján Sándor, a cég elnöke.

Demján Sándor a Világgazdaság érdeklődésére közölte: közeli a megállapodás a Sofitel és a Novotel francia szállodaláncokkal arról, hogy 2-3 darab 4-5 csillagos szállodát építenek a millenniumi városközpontban. A kulturális tömbökön már dolgoznak, a kongreszszusi központot, a szállodákat és a luxuslakásokat egy-másfél év alatt fölhúzhatják.

A részben tulajdonában álló Dipol Holding a napokban vá-sárolta ki a TriGránit Rt.-ben lévő Trizec-tulajdonrészt, amelynek értéke bruttó 600 millió euró.

A meglévő vagyonelemekre vonatkozó tranzakcióhoz Peter Munk, a Trizec elnök-vezérigazgatója magánszemélyként négyéves részletfizetéssel adott kölcsön készpénzt. Az OTP öt és fél éves futamidőre 93 millió eurós hitelt nyújtott, ez a teljes hitel egynegyede. A többit a TriGránit vezetői biztosították.

Az OTP-kölcsön adósságszolgálatát a cégcsoportból a tulajdonosok által osztalékként kivont nyereség fedezi. A hitel biztosítékrendszerébe bevonták a tulajdonosi és irányítási jogokat gyakorló hitelfelvevő cég részvényeinek egészét. Wolf László vezérigazgató-helyettes kiemelte: a bank már kiszállt a TriGránit projekthiteleiből, a felszabadult limitek lehetővé tették a kölcsönt, amit jó biztonságúnak és jó hozamúnak tartanak.

Demján Sándor szerint a magyar fővárosban különböző céllal épített ingatlanok prototípusként szolgálnak, ezeket akarják megismételni Pozsonyban, Varsóban és Prágában. Utóbbiban már kinézték a telket egy a Westendhez hasonló nagy egység építéséhez. Romániában is tanulmányozzák a lehetőségeket, és remélik, hogy hamarosan Szerbiában is megjelenhetnek. A térségi terjeszkedéshez szeretnék felhasználni az OTP-s kapcsolatokat, ehhez jól jön, hogy a bank ugyancsak erősíti jelenlétét a környező országokban.

Nyúl Sándor operatív vezérigazgató szerint a Trizec száz százalékot meghaladó profittal szállt ki a TriGránitból. A kanadai vállalat még 2000 végén kezdeményezte működő európai portfóliójának értékesítését, mert úgy döntött, hogy visszahúzódik Észak-Amerikába, és ott az irodai üzletágra összpontosít. A mostani kivásárlásnál a hozamelvárás évi 8-9 százalék, az EU-csatlakozást követően ez évi hat százalék körüli értékre mérséklődik, vagyis a vagyonelemek jelentős felértékelődése várható, s ez erősítheti a bizalmat a TriGránit iránt – fűzte hozzá az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik