Belföld

Elárverezték a DAM Steel vagyonának egy részét

Az összeomlás szélére került a borsodi vaskohászat. Diósgyőr agonizál, a hetek óta szinte teljesen álló DAM Steel Rt. vagyonának egy részét hétfőn már elárvereztette a CIB Bank, és kérdéses, hogy az olasz tulajdonban lévő acélműnek a csődeljárás során sikerül-e egyezséget kötnie a hitelezőkkel.

Az ózdi acélipari cégek közül alapanyaghiány miatt az egyik ideiglenesen beszüntette termelését – írja a Népszabadság. Az egyetlen reménykeltő hír az, hogy a német kézben lévő Ózdi Acélművek Kft. több mint három hét kényszerszünet után valószínűleg szerdán újra kezdi a termelését, miután sikerült megoldania az áramellátását.

Mivel valamennyi borsodi kohászati cég magánkézben van, közvetlen állami beavatkozás nehezen képzelhető el, és az elmúlt évtized tapasztalatai alapján ez nem is kecsegtetne hosszú távú megoldással. 


Ma tartja közgyűlését az olasz Cogne-csoport tulajdonában lévő diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt., ezt követően pedig hitelezőivel egyeztet, megpróbál fizetési haladékot kérni tőlük. A lap által megkérdezett kohászati szakemberek egyöntetű véleménye szerint erre nem sok a remény. Különösen annak tükrében, hogy a kohászati cég tulajdonosai az elmúlt hét végén bejelentették: a termelés azonnali újraindítása nem lehetséges, mivel az azt finanszírozó bankok a cég által készített pénzügyi tervet nem fogadták el, és – egyebek között – alaptőke-emelést kérnek.


Az olasz tulajdonosok azt állítják: a lehető legrövidebb időn belül minden lehetséges úton megpróbálnak megoldást találni arra, hogy minél hamarabb újraindíthassák a termelést. Ugyanakkor többen úgy vélik: ebbe már kevés beleszólásuk lesz. A mai csődegyezségi tárgyaláson ugyanis várhatóan a felszámolás kerül előtérbe, és ez esetben a további lépésekről a bíróság által kijelölt felszámoló szervezet dönt.


[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik