Belföld

Több ezer embert bocsát el a Bakonyi Erőmű?

Veszélybe került a Bakonyi Erőmű Rt. több száz dolgozójának munkahelye, mivel a cég korlátozni kényszerült az ajkai timföldgyárnak nyújtott hőszolgáltatást; a cég csak annyi gőzt biztosít, amennyi a technológiai berendezések károsodásának megelőzéséhez szükséges.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Rt. vezérigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: a döntés oka, hogy a Magyar Villamos Művek Rt. nem kötött hosszútávú szerződést az erőművel, így a cég január elsejétől kikerült a közcélú villamosenergia termelők köréből.

A kapacitásához képest harmadára csökkent, nyomott árú energia- és hőtermelésből nem képes fenntartani magát az erőmű. Ajka ötezer lakásában és számos közintézményében egyelőre biztosítják – a cég jelentős vesztesége ellenére is – a hőszolgáltatást.

A vezérigazgató szerint a cég ellehetetlenüléséhez az is hozzájárult, hogy a tervezett inotai szenes erőmű nem épült meg, emiatt piac nélkül maradt a balinkai bánya.

Németh Frigyes beszámolt arról: ezen a héten megkezdik az egyeztető tárgyalásokat a balinkai bányai bezárásáról, 400 bányász elbocsátásáról.

Veszély fenyegeti a Bakonyi Erőmű Rt. további 700 dolgozójának, valamint a bauxit-timföld vertikum bányáiban és gyáraiban foglalkoztatott mintegy 2 ezer embernek a munkahelyét is. A Bakonyi Erőmű Rt. ezért azonnali segítséget kér és vár a kormányzati szervektől – mondta a vezérigazgató.

Sillinger Nándor, a Magyar Alumínium (Mal) Rt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: indokolatlannak tartják az erőmű lépését, és a vezetéstől hétfőn levélben kérték a timföldgyári hőszolgáltatás helyreállítását.

Hétfőtől a timföldgyár termelési kapacitásának a csökkenése mintegy 15-20 százalékos. A timföldtermelés naponta 800 tonna, amiből most legalább 100-150 tonna kiesik. A vezérigazgató megjegyezte: a Mal Rt. energiavásárlása csupán
egyharmadát teszi ki az ajkai erőmű összes bevételének. Ha a Mal – a korlátozott termelés miatt – vevőiket nem tudja a szerződéseknek megfelelően kielégíteni, és emiatt azok kártérítési igénnyel lépnek fel, azt áthárítják a Bakonyi Erőmű Rt.-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik