Belföld

Rekordalacsony infláció Lengyelországban

Lengyelországban januárban havi szinten a fogyasztói infláció 0,4 százalék volt, míg éves viszonylatban 0,4 százalékra, a kommunizmus vége óta legalacsonyabb szintre csökkent.

Az éves szintű infláció decemberben 0,8 százalék volt és szakértők januárra 0,6 százalékot vártak.

A varsói ING Bank Slaski elemzője azt mondta, hogy a havi szintű januári infláció megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor az éves szintű növekedés kisebb volt a becsültnél. A szakértő szerint az alacsony infláció és a héten nyilvánosságra kerülő, várhatóan kedvező ipari termelési adat arra készteti majd a pénzügypolitikai tanácsot, hogy még februárban 25 bázispontú kamatcsökkentést hajtson végre.

A pénzintézet képviselője arra számít, hogy az infláció már nem csökken tovább, februárra éves szinten 0,6 százalékosat vár, de a pénzromlás mértéke legalább májusig 1,0 százalék alatt marad.

A HSBC befektetési bank egyik elemzője ugyancsak magasabb éves szintű januári inflációval számolt és most úgy véli, hogy a pénzügypolitikai tanács a jövő héten 25 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot. A szakértő úgy véli, hogy az éves infláció a következő hónapokban akár 0,2 százalékra is zsugorodhat, de deflációra nem kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik