Belföld

Milliók tüntettek a háború ellen

Világszerte több millióan vonultak az utcára a hét végén, hogy az iraki háború ellen tiltakozzanak. Az Egyesült Államokban százötven városban rendeztek tüntetéseket, minden idők legnagyobb tömegtüntetése zajlott Londonban, a Stop the War koalíció kétmillió felvonulót "számolt".

Berlinben félmillióan mentek el, hogy háborúellenességüknek hangot adjanak – Schröder kancellár kérése ellenére a tüntetésen jelen volt több miniszter is – olvasható a Népszabadságban. Az európai nagyvárosokhoz hasonlóan Budapesten is háborúellenes tüntetések voltak. A Békelánc tömörülés békében tüntetett, a Civilek a Békéért mozgalom – illetve a hozzácsapódott szélsőséges jobboldali csoport – pedig kisebb rendbontással, a megosztottság jegyében demonstrált.

A jelek szerint a Fehér Ház ad még egy esélyt Iraknak, amerikai–brit határozati javaslat kerül holnap az ENSZ BT elé. Heves vita várható Irak ügyében az Európai Unió mai rendkívüli csúcsértekezletén, s a NATO-ban is folyik a kompromisszumkeresés Törökország támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik