Belföld

Életbe lép a módosított termékdíj-szabályozás

A módosított termékdíj-törvény szombaton lép életbe, ám egyes rendelkezéseket csak március elején igazít a szabályozáshoz a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Kiskovács Miklós, a tárca tanácsosa elmondta: a tavaly decemberben, a költségvetési törvénycsomag részeként megváltoztatott jogszabály értelmében a termékdíj-fizetés kötelezettsége ez év elejétől már a reklámhordozó papírokra, valamint a hígítókra és oldószerekre is kiterjed.

Az adózást érintő törvényeket legalább 45 nappal hatálybalépésük előtt kell kihirdetni, ezért lépnek hatályba a jogszabálynak ezen részei január elseje helyett csak február 15-én. A szakember emlékeztetett arra, hogy az eredeti, 1995-ben megalkotott törvény alapján eddig az üzemanyagokra és egyéb kőolajtermékekre, a csomagolásokra, a gumiabroncsokra, az akkumulátorokra, valamint a hűtőgépekre, hűtőközegekre kellett termékdíjat fizetni.

A tanácsos közölte: a szabályozás részeként mód van arra is, hogy a termékdíj megfizetésére kötelezettek mentesüljenek a befizetés alól abban az esetben, ha a jogszabályban meghatározott hasznosítási kötelezettségeiknek eleget tesznek. A szabályozásnak ez a része teszi lehetővé azt, hogy az idei évtől a termékdíj-rendszerrel párhuzamosan licencdíj-rendszer is megkezdhesse működését, ami aztán a későbbiekben azt fel is váltja.

A rendelet értelmében a csomagolást gyártó vagy importáló cégek választhatnak: a hulladék egy részének visszagyűjtésére továbbra is termékdíjat fizetnek az államnak, vagy saját maguk bíznak meg egy koordináló szervezetet, amely licenszdíj fejében összeszedi helyettük a szemetet, ezzel mentesítve a cégeket a termékdíj alól.

Kiskovács Miklós felhívta a figyelmet, hogy a módosított törvény és a hatályos végrehajtási rendeletek harmonizálása folyamatban van, véleménye szerint március elejére válik összehangolttá a szabályozás.

A termékdíj-bevételekből a környezetvédelmi tárca a hulladékká váló anyagok összegyűjtését, hasznosítását, illetve más környezetvédelmi célokat finanszíroz. Az üzemanyagok termékdíját a jövedéki adó részeként szedik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik