Belföld

Javul a feltörekvő piacok vállalati adósminősége

A feltörekvő piacok vállalati szektorának adósi minősége javul, de az összképen belül továbbra is jelentősek a különbségek: a visszaminősítésektől leginkább veszélyeztetett ország Brazília, a
legjobb felminősítési kilátásai az orosz vállalatoknak van

A Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott éves összegzése szerint a cégnél besorolással ellátott feltörekvő piaci vállalatoknak jelenleg 24 százalékára van érvényben osztályzatrontást valószínűsítő negatív kilátás az egy évvel korábbi 28 százalék helyett.

Tavaly az év egészében javult az országcsoport vállalati szektorainak általános adósi minősége: a visszasorolások száma már csak kétszeresen haladta meg a felminősítésekét az előző évi 4,9-es szorzó után.

A Standard and Poor’s 2002-ben összesen 135 feltörekvő piaci cég minősítését rontotta, 50,7 milliárd dollár vállalati adósságot leminősítve. A térségbeli felminősített cégek száma 66 volt tavaly, 43,7 milliárd dollárnyi cégadóssággal.

A magyar vállalatok közül a Matáv osztályzatát módosította 2002-ben a Standard an Poor’s, mégpedig lefelé: a hitelminősítő április 8-án a távközlési szolgáltató addigi A mínusz – a szuverén osztályzattal egyező – hosszú távú besorolása a közepes befektetői BBB pluszra változott. A Matáv osztályzatrontásának előzményeként a hitelminősítő leértékelte a Deutsche Telekomot – a Matáv stratégiai befektetőjét – is, szintén A mínuszról BBB pluszra, és közölte, hogy a két cég besorolása a jövőben is együtt fog mozogni.

A Londonban most kiadott éves jelentés szerint a feltörekvő piaci vállalatok minősítési rátája – a leértékelések és a felminősítések aránya – tavaly jobb volt, mint a vezető ipari országok legtöbbjéé.

Az Egyesült Államokban 4,5-szerese volt a
leminősített cégek száma a felminősítettekének az előző évi 5,5 után, Japánban 4,6 volt a ráta a 2001-ben mért 7,8 helyett.

Az Európai Unióban még jelentősen romlott is a mutató, 7,3-es rekordra a 2001-es 4,3-ről.

A feltörekvő piacok cégadósi minőségének javulását az átlagon belül egy-egy csoportba vett kelet-európai, közel-keleti és afrikai, illetve az ázsiai-csendes-óceáni térség teljesítménye adta; mindkét csoportban meghaladta a felminősítése száma a leminősítésekét.

Latin-Amerika azonban már második éve súlyosan rontja az összképet, 109 vállalati leminősítéssel és 19 felminősítéssel. Argentína volt 43 le- és 2 felminősítéssel a leggyengébben teljesítő ország a feltörekvő csoporton belül. Itt volt a legtöbb törlesztési késedelem is, számban és értéken egyaránt: tavaly 29 argentin cég vált nem fizetővé összesen 5,5 milliárd dollárnyi adósság után. Ez számban és értéken is hozzávetőleg a fele a feltörekvő csoporton belüli összes tavalyi törlesztési késedelemnek – áll a Standard and Poor’s jelentésében.

Jelenleg azonban Brazília vállalati szektora áll a legrosszabbul a feltörekvő csoporton belül: itt 17 vállalatra van érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátás. A lista másik végén Oroszország áll, 11, felminősítésre kijelölt pozitív kilátású
vállalattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik