Belföld

A horvát INA Ausztria felé kacsingat

A részleges privatizálás előtt álló INA olajvállalat meg kívánja vásárolni az osztrák Avanti benzinkút hálózatot annak érdekében, hogy a 16 ezer alkalmazottat foglalkozató legnagyobb horvát állami cég megszilárdítsa kelet-közép-európai piaci pozícióját.

Meg kívánjuk tartani két finomítónkat, és mivel a hazai piac termelésüknek csak a felét veszi fel, új értékesítési csatornákat kell találnunk számukra – közülte a Reuters hírügynökséggel az INA egyik vezető munkatársa. Szakértőink jelenleg vizsgálják az Avanti vonatkozó adatait és megvalósíthatósági tanulmányt készítenek szándékunkkal összefüggésben – tette hozzá.

Az Avanti részéről nem kommentálták az értesülést. A bécsi székhelyű Avanti 189 benzinkutat üzemeltet Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában.

A horvát Jutarnji List napilap értesülése szerint az
üzlet 140 millió eurót mozgatna meg. Az INA 50 millió eurót fizetne az Avanit átvételéért és 90 millió eurót adósságok rendezésére.

Az INA kutató-, finomító- és értékesítési üzletágakat üzemeltet és megfelelő földrajzi helyzettel rendelkezik a balkánon történő
terjeszkedéshez. Az INA 25 százalékos pakettjéért három jelentkező maradt versenyben, az osztrák OMV, a magyar Mol és az orosz Rosneft. A vásárlási jog odaítélése március végén esedékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik