Belföld

Egyelőre kétséges Orbán visszatérése

Annak ellenére kétséges Orbán Viktor közeli visszatérése a Fidesz élére, hogy a volt miniszterelnök maga nyilatkozott erről a múlt hét elején - tudta meg a Népszava. Orbán ugyanis nem akar bármi áron visszatérni. Informátoraink szerint a fő kérdés az, hogy akar-e együtt dolgozni a párt jelenlegi vezetőivel.

Még mindig nem tudni, hogy Orbán Viktor mikor jelenti be visszatérését a Fidesz elnöki posztjára. A volt kormányfő a múlt hétfőn úgy nyilatkozott a Magyar Rádióban, lát esély arra, hogy már a hét második felében elvállalja a tisztséget. Közölte azt is: vidéki útjain úgy tapasztalta, nagy támogatottságot élvez az a szándék, hogy nyitott, európai néppárttá építsék át a Fideszt. Orbán szerint ez a munka az év végéig is eltarthat és korábbi nyilatkozata szerint esetleg egy újabb, decemberi pártkongresszus zárja majd le az átalakítást.

A Népszava úgy értesült, hogy a Fideszben sokan meglepődve hallgatták Orbán nyilatkozatát, mert még sok idő van a párt május 17-re összehívott tisztújító kongresszusáig és a volt kormányfőt semmi sem sürgeti a visszatérésre. Orbán dillemmája, hogy továbbra is pár lépés távolságot tartson-e a Fidesztől – ahogyan az áprilisi választások óta ténylegesen teszi -, vagy elnökként formálisan is irányítsa a pártot, részt vállalva a napi belpolitikai csatározásokból.

Orbán nem akar bármi áron visszatérni; ha a Fidesz alapszervezetei támogatják is a párt megújulási szándékát – a választási körzetek mentén szerveződő, tagozatokra építő néppárti elképzelést – , a személyi kérdésekben már nincs egység. Információk szerint sem a Fidesz tagsága, sem pedig az Orbánhoz “közelálló” polgári körök nem tudják elképzelni a párt megújulását a mai vezető garnitúrával. Amíg Áder János és Kövér László irányítják formálisan is a Fideszt – mondták informátoraink -, addig nem lehet teljes a változás. Pedig Orbánnal kiegészülve éppen ennek a “triásznak” a feladata, hogy a tisztújító kongresszus előtt összegyűjtse a párt szervezetei által tett megújítási javaslatokat. Lapunk értesülése szerint a hármas úgy állt össze, hogy a párt vezető testületei nem tudták (és tudják) megoldani a személyi kérdéseket, ezért inkább egy bizottságra bízták a feladatot.

A volt kormányfő tekintélye vitathatatlan a párton belül, így csak rajta múlik, hogy mikorra időzíti az elnöki poszt elfogadását. Függetlenül a belpolitikai csatározásoktól, idővel azonban Orbán nimbusza is megtépázódhat, a mögötte álló polgári körök aktivitása is csökkenhet. A volt kormányfő tehát nehéz személyes döntés előtt áll: a legfontosabb kérdés, hogy ő maga mit akar és kikkel kíván együtt dolgozni a jövőben. Úgy tudjuk, ellentétben a korábbi információkkal, hogy a májusi kongresszus után egy szűkebb, ötfős operatív elnökség irányítná a pártot, nem felel meg Orbán elkézeléseinek. Bár elképzelhető, hogy Kövér László és Áder János vezető poszton marad, kétséges, hogy Pokorni Zoltán, Varga Mihály vagy Rogán Antal helyet kaphat a vezetésben. Pokornival szemben Áder és Kövér között teljes az egység, a további posztokért azonban nagyon komoly helyezkedés folyik a Fideszen belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik