Belföld

Pantel Rt. – egy tisztességes ajánlat

Immár nem csak új gazdára, hanem új vezérigazgatóra is szüksége lesz a PanTel Rt.-nek. A vezér ajánlatot tett, majd távozott. Valószínűleg egyszerűen elszámította magát.

Aki meg akarta venni a PanTelt – Törő Csaba, a magát a legjelentősebbnek tartó hazai alternatív üzleti kommunikációs szolgáltató éppen leköszönő
Pantel Rt. – egy tisztességes ajánlat 1

vezérigazgatója feltehetően így vonul majd be a cégtörténelembe. Az egyébként is újszerű elképzeléseiről ismert menedzser ugyanis olyasmivel próbálkozott, amivel – amennyire azt tudni lehet – a mértékadó magyar telekom piacon előtte még senki.

Kifutó akció

 

Két forint visszajár – hirdette meg január végén rendhagyó ISDN-előfizető toborzó akcióját a PanTel Rt. A magyar piacon eddig példátlan, első nekifutásra az üzleti és intézményi előfizetőket megcélzó akció lényege, hogy a március 15-ig új ISDN telefonvonal létesítését megrendelők havi telefonszámlájukban minden, a PanTel hálózatán csúcsidőben fogadott telefonhívás után percenként nettó 2 forint jóváírást kapnak. Feltéve persze, hogy havi telefonforgalmuk értéke meghaladja a 150 ezer forintot. Félő azonban, hogy a jövő hónap közepén kifutó akciónak egyelőre nem lesz folytatása.  

Kivásárlás


Törő Csaba ajánlatot tett cége tulajdonosának, esetében az érdekeltségeitől Európa-szerte szabadulni igyekvő holland KPN-nek, a PanTel kivásárlására. Ahogy azonban az az úttörő jellegű vállalkozásokkal és ötletekkel lenni szokott, az ügyben érintettek a PanTel első emberének kezdeményezését feltehetően nem tartották elég erősnek. Így most nem csak a vezérigazgatónak kell megbarátkozni cégvásárlási álmai szertefoszlásával, hanem a biztató jelek ellenére a piacnak is fel kell készülnie az alternatív szolgáltató magatartásának óvatosabbá válására.

Mert hát, kezdeményezésének kedvezőtlen fogadtatása után, Törő Csaba hamarosan elhagyja a PanTel Rt.-t. A hozzá közelállók szerint saját elhatározásából távozik és döntésének a társaság holland tulajdonosai sem örülnek igazán. Függetlenül attól, hogy bontottak-e pezsgőt Amszterdamban a magyar alternatív távközlési cégnél bekövetkező vezérváltás alkalmából, az biztosnak látszik: Törő nem szakít teljesen a KPN céggel, továbbra is az 51 százalékban a PanTel, 49 százalékban a KPN tulajdonában lévő Euroweb International elnök-vezérigazgatója marad.

X-akták


Mindenesetre, ha a KPN-en múlik, a PanTel kivásárlására tett ajánlat még jó ideig a holland társaság titkos aktái között marad. Jan Mulder, a PanTel élén a várakozások szerint Törő helyére lépő eddigi operatív vezérigazgató-helyettes bizonyára bizalmasan kezeli majd, végül is miért nem jöhetett létre a magyar menedzser által megálmodott deal. Pedig azt még a KPN-nél elismerik: a PanTel első emberének elképzelései akár pozitív fogadtatásra is találhattak volna. Részben, mert a magyar alternatív szolgáltató eladása immár évek óta szerepel a holland távközlési társaság tervei között.

Arról persze jelenleg nincs szó, hogy a PanTeltől mindenképpen szabadulni akarnának, ám egyes hírek szerint néhány hónappal ezelőtt a 30 milliárd forint értékűre taksált céget akár 3 milliárd forintért is eladták volna. Csak hát igazából nem volt kinek. Még akkor sem, ha a társaságot korábban a norvég Telenor már éppen úgy “átvilágította”, mint ahogy a közelmúltban a Vivendi Telecom Hungary-t (VTH) megvásárló GMT Communications Partners és az amerikai AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. (EEIF) konzorciuma is alaposan szemügyre vette.


Pantel Rt. – egy tisztességes ajánlat 2

Elszámítva


A legvalószínűbb, hogy a kecsegtető üzlet azért esett kútba, mert a vezérigazgató és a mögötte álló pénzügyi befektetők egyszerűen elszámították magukat és túl keveset kínáltak a PanTelért. A korábban elfogadhatónak tartott 3 milliárd forint körüli vételár ugyanis a társaság dinamikusan növekvő bevételei alapján ma már talán kissé alacsonynak tűnik.


És ezen az sem változtat érdemben, hogy a hírek szerint részben magyar pénzintézetek szerepvállalásával létrejött, Törő Csaba kivásárlási terveit támogató befektető csoport próbálkozása után a KPN még valószínűleg évekig kénytelen lesz megtartani a PanTel Rt.-t. Akkor is, ha a vártnál lassabban megnyíló és fejlődő magyar távközlési piacon később ehhez már nem sok kedve lesz. Az újabb komoly és a PanTelért az eddigieknél többet kínáló vevők felbukkanására ugyanis a piaci elemzők nem kötnének nagyobb összegű fogadásokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik