Belföld

Összefognak a Rothschildok

Az elmúlt kétszáz évben sohasem volt még olyan szoros összefogás a Rothschildok angol és francia ága között, mint amilyet most tervez a család két legtekintélyesebb tagja.

Evelyn de Rothschild, a londoni NM Rothschild & Sons Ltd elnöke azt tervezi, hogy átadja a befektetési bank vezetését francia rokonának, David de Rothschild bárónak – írja a Financial Times (FT). Az elmúlt kétszáz évben sohasem volt ilyen szoros összefogás a Rothschildok angol és francia ága között.


Sir Evelyn 72 éves, és visszalépése az elnöki poszttól egyfajta fiatalításnak is tekinthető, hiszen utódja, David de Rothschild báró “mindössze” hatvanadik esztendejében jár. David de Rothschild sem ismeretlen természetesen a bankszakmában: a család párizsi üzleti vállalkozásait ő irányítja, és így a befektetési banki tevékenységet is régóta “űzi”.

Tiszteletbeli elnök 

Sir Evelyn sem veszti el persze minden kötődését a pénzvilághoz: valószínűleg tiszteletbeli elnöke marad az NM Rothschild banknak, amellyel nem sokat foglalkozott az utóbbi időszakban, hiszen egyre több időt töltött az Egyesült Államokban, amerikai feleségével. Sir Evelyn amúgy csaknem 30 éve irányította a londoni bankot.  

Csak júniusban történhet meg a tényleges váltás

A francia Rothschild formailag először nem Londonban, hanem Svájcban lép Sir Evelyn helyébe: a tervek szerint a Rothschild Continuation Holdings Group (RCH) elnökségét veszi át az első fázisban. Ez a Svájcban bejegyzett holdingtársaság birtokolja a londoni székhelyű befektetési bankot. A francia és az angol Rothschild-ágak közeledését az is jól mutatja, hogy nemcsak Dávid báró, hanem más francia Rothschildok is jelentős tulajdoni részesedéseket vásárolnak majd Sir Evelyntől.

Ugyanakkor a Financial Times emlékeztet arra, hogy a svájci holdingtársaság, az RCH részvényeinek átruházása komoly akadályokba ütközhet. Nehéz felbecsülni a részesedések pontos értékét, minthogy a holding különböző magánvagyontárgyakat is birtokol. Emiatt az adminisztratív nehézségek leküzdése és az egyéb procedúrák akár több hónapot is igénybe vehetnek – írja a brit lap. Értesülései szerint júniusban történhet meg a tényleges váltás a londoni pénzintézet élén.

A londoni NM Rothschild & Sons Ltd egyébként az egyetlen tagja a Rothschildok üzleti birodalmának, amely folyamatosan működik az elmúlt két évszázadban, amióta a dinasztiaalapító Meyer Amschel öt fia Európa öt különböző pontján (London, Párizs, Frankfurt, Bécs és Nápoly) kezdett pénzügyi tevékenységbe. Őket hívták az öt aranyágacskának, amit a Rothschildok címere is megörökít.

A francia ágat az akkori szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterand 1981-ben államosította, Dávid bárónak azonban sikerült a későbbi kormányok idején újra elindítania az üzletet, és megalakította a Rothschild & Cie Banque-ot. A francia ág sikeres tevékenységét bizonyítja az is, hogy David de Rothschild 1992 óta alelnöke a londoni banknak, sőt a feje lett a globális befektetési banki tevékenységnek a családon belül.


Vissza a gyökerekhez 

A Frankfurtban 1989-ben megnyitott filiálé a család származási helyére való visszatérését is jelképezi: a dinasztia alapítója, Meyer Amschel Rothschild ugyanis ennek a hesseni városnak a gettójában nyitotta meg első pénzkölcsönző üzletét, amelyet vörös (rot) cégtábla (schild) hirdetett. Meyer Amschel felesége még akkor sem volt hajlandó kiköltözni a gettóból, amikor fiai már palotákat vásároltak neki a legkülönbözőbb országokban.

A nácik nem sokat hagytak a családnak

A német és az osztrák érdekeltségeket a nácik hatalomra jutása után számolták fel. Nemcsak műtárgyaikat, ingatlanjaikat, hanem vállalataikat, bankjaikat is elkobozták. A prágai Rothschild is csak vagyonáról lemondva szabadulhatott a Gestapo csehországi főhadiszállásáról. Az osztrák állam csak a kilencvenes évek végén szolgáltatta vissza a Rothschildok rendkívül értékes festménygyűjteményét. Az örökösök addigra már annyira elszegényedtek, hogy megfelelő kiállítási és tárolási lehetőségek híján szinte azonnal elárverezték az 57 millió fontra becsült gyűjteményt.

Persze a Rothschildok szegénysége csak relatív, hiszen ma sem az ingyenkonyhákon tengetik napjaikat. De ha belegondolunk abba, hogy 1875-ben az angol kormánynak Lionel Rothschild (a brit parlament első zsidó tagja) adott pénzt ahhoz, hogy a britek megvehessék a szuezi csatornát, illetve Wellington hadjáratait Napóleon ellen Nathan Rothschild finanszírozta, akkor esetükben ma már valóban befolyásvesztésről beszélhetünk… 

Németországban 1989 óta működik újra Rothschild érdekeltség, nem sikertelenül – írja a német ManagerMagazin, hiszen például a Rhone-Poulenc francia és a Hoechst német konszernnek fúziójánál, vagyis az Aventis gyógyszergyár megalakításánál ők bábáskodtak. A Deutsche Telekom részvénykibocsátásánál is közreműködtek a Rothschildok.

Waterloo 

A waterlooi csata kimeneteléről elsőként a Rothschildok szereztek tudomást. Futárszolgálatuk gyorsabb volt ugyanis a királyság hivatalos küldönceinél. A Rothschildok jólértesültségéről mások is tudtak. Így amikor Nathan elkezdte eladogatni értékpapírjait a londoni tőzsdén, mindenki arra gondolt, hogy az angolok vesztettek Waterloonál. Kitört a pánik, mindenki eladni próbált, Nathan ügynökei pedig olcsón felvásárolták a megrémült kisrészvényesek papírjait. Amikor aztán hivatalosan bejelentették, hogy Napóleon pedig végleg elbukott, az eufóriát kihasználva a Rothschildok hatalmas nyereségre tettek szert, minden felvásárolt papírjukon busás haszonnal adtak túl. Mindez állítólag csak legenda, egy nemrégiben megjelent könyvben Niall Ferguson például azt állítja, hogy a napóleoni háborúk összességében kárt okoztak a Rothschildoknak. 

Az angol ág felvirágzása

A Rothschildok fénykora Meyer Amschel utódjai idején következett be: fia, Nathan Mayer Rothschild 1799-ben költözött Manchesterbe, Angliába. (A BBC szerint 1798-ban történt ez, de a német és az angol források még a nevek helyesírásában sem egyeznek meg, úgyhogy ezen kevéssé lepődhetünk meg.)


Nathan mindenesetre textilkereskedést nyitott Manchesterben, ám a napóleoni háborúk, a franciák által az angol áruk ellen hirdetett kontinentális blokád miatt – négy testvéréhez hasonlóan – végül ő is pénzkölcsönzésre adta a fejét. A londoni Cityben alapított pénzintézet ezért viseli ma is az ő monogramját (NM) a nevében, hiszen az NM Rothschild & Sons Anglia világuralmával szinte párhuzamosan emelkedett fel az üzleti világban is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik