Belföld

Egyelőre hiányoznak a feltételek a DAM Steel újraindításához

Nem sikerült megteremteni az anyagi hátteret a január 1-je óta álló diósgyőri kohászat újraindításához.

A társaságnak sikerült ugyan megegyezésre jutni az energiaszolgáltatókkal, azonban a bankok nem fogadták el a javasolt tervet, ezért a diósgyőri kohászat újraindítása nem lehetséges – közölte az MTI-vel a DAM Steel vezetésének nevében Emilio Biliotti kereskedelmi és Nádori Csaba pénzügyi igazgató pénteken.

Az olasz Cogne csoport tulajdonában lévő, már csupán alig másfélezer dolgozót foglalkoztató DAM Steel Rt. menedzsmentjének képviselői hangsúlyozták, hogy a termelés újraindításának feltétele volt az energiaszolgáltatókkal történő megegyezés és a hitelező bankoknak javasolt pénzügyi terv elfogadása.

Megjegyezték, hogy a banki rendszer által támasztott
követelmények szerint lépéseket kell tenni a tulajdonos vagy külső befektetők részéről az alaptőke emelésére, vagy a gyár földterületének egy részét és a rajta lévő építményeket kell értékesíteni, hogy a befolyó összegből finanszírozzák az újraindítást.

Azt is közölték, hogy a menedzsment továbbra is a lehető legrövidebb időn belül minden lehetséges úton keresi a megoldást a gyár újraindítására.

Baán István, a gyár termelési igazgatója elmondta, hogy a még tavaly, az elektroacélműben legyártott mintegy 6000 tonna raktáron lévő acélbugából – az elmúlt egy hét alatt – a finom és középhengerműben sikerült lehengerelni a hazai és külföldi megrendelőknek szerződésben garantált, tovább-feldolgozásra váró minőségi terméket. Ehhez rendeltek be a kényszerszabadságon lévő kohászok közül csaknem hatszázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik