Belföld

Blix: nincs egyértelmű bizonyíték Irak ellen

Joschka Fischer német külügyminiszter nyitotta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülését New Yorkban, amelyen a Blix jelentés került nyilvánosságra.

Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője arról számolt be, hogy az ellenőrök eddig nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban. Hozzáfűzte, ugyanakkor Irak még számos tiltott fegyverről nem adott számot, ezért az ellenőrök nem tudják kizárni azt a lehetőséget, hogy az ország mégis tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik. „A dokumentumok hiánya nem jelenti azt, hogy a fegyverek birtokban is vannak” – mondta Blix. Az egyetlen közvetlen bizonyíték a kémiai fegyverek tárolására alkalmas eszközök, melyekre a fegyverzetellenőrök leltek egy pár hete.

Blix kijelentette, hogy semmilyen bizonyíték nem szól amellett, hogy Iraknak tudomása lehetett ellenőrök terveiről, vagyis nem tudták előre kiüríteni a vizsgált objektumokat.

Blix annak a véleményének is hangot adott, hogy a Colin Powell által, a múlt héten bemutatott műholdfelvételek sem bizonyító erejűek, hiszen azok egy egyszerű rutintevékenységről is tanúskodhattak.

Egyes szakértők véleménye szerint az arab ország rakétáinak hatótávolsága 30 kilométerrel túllépi a megengedett 150 kilométert, így Irak Kuvaitot már meg tudja támadni.

Az Egyesül Államok azt remélte – mint azt Colin Powell amerikai külügyminisztérium is közölte -, hogy a Blix-jelentés Franciaországot és Németországot is az amerikai vélemény mellé fogja állítani.

Mindenesetre az USA és Nagy-Britannia továbbra is egy második határozatot szeretne kikényszeríteni a Biztonsági Tanácstól. A két ország szerint a fegyverekről szóló, átadott dokumentumok hiányosságai és a fegyverzetellenőrökkel történő akadozó kooperáció már a BT 1441-es határozatának megsértését jelentik. A korábbi döntés alapján pedig ebben az esetben egy keményebb hangú, a támadásra feljogosító határozatnak kell következnie.

Az ülésen Blix jelentésének elhangzása után minden állam elmondja hivatalos álláspontját, majd zárt ajtók mögött döntenek. Irak megtámadására feljogosító határozat csak akkor születhet, ha egyetlen állandó BT tag sem él vétó jogával, valamint legalább 9 tag szavaz igennel.

[cnn.com]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik