Belföld

Adótörvény-kiigazítások – idén másodszor

Három hónapon belül másodszor igazítja ki a novemberben elfogadott adótörvényeket a pénzügyi tárca. A jelenleg egyeztetés alatt lévő, ám a kormány által már elfogadott javaslat korrigálja – ezáltal kissé tovább bonyolítja – az egyszerűsített vállalkozói adót. Ezenkívül kedvezőbbé teszi – ám szintén bonyolítja – az adó-jóváírási rendszer és az öröklési illetékek átmenetének elszámolását - írja a Népszabadság.

Apróbb korrekciókra készül a kormány az idei adótörvényekben. A szabályok – több esetben január elsejéig visszamenőleges – módosítását a november közepén kihirdetett, majd decemberben az idei költségvetéssel már kiigazított adószabályok apróbb hibái indokolják. A bakik nem érintenek tömegeket, így a korrekciók is pusztán néhány ezer adózót foglalkoztatnak. Könyvelői, adószakmai körökben azonban finoman szólva nem minősítik elegánsnak az ilyen lépéseket. Az évközi módosítások ugyanis a gazdasági törvénykezés stabilitását teszik tönkre, rontják a gazdálkodás kiszámíthatóságát.

A tervezett változás fő indoka az újonnan alkotott egyszerűsített vállalkozói adó korrekciója. A kissé bonyolultra sikeredett új szabályozás értelme az, hogy rendezze az egyik évről a másikra áthúzódó bevételeket. E nélkül ugyanis bizonyos esetekben az evát választó cég, ha tavaly teljesített szolgáltatásának (eladott árujának) ellenértékét az idén kapja meg, kétszer fizet adót. Ha a vevő az evára áttérő cégnek a december 31-én eladott árut január elsején fizette ki, akkor az ügyletre – értelemszerűen – két törvény vonatkozott. Az eladás éve szerinti szokásos adózási rend és az evatörvény, amely már a bevétel beérkezésének ideje szerint adóztat. Az új szabályok a kettős adóztatást szüntetik meg január elsejei hatállyal, és a remények szerint még április 12. előtt, amikor az első evaelőleget be kell fizetni.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik