Belföld

Hogyan csökken háromnegyedére az internetezés költsége?

Márciustól 25 százalékkal csökken az internetezés költsége – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök az Európa-terv egyik pontjaként. Arról azonban egyelőre nem lehet tudni, miként akarja ezt elérni az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - írja a szerdai Népszabadság.

A tárgyalások már megkezdődtek a szolgáltatókkal, ám a konkrétumokról még kevés szó esik. A Matáv is csak annyit közölt, hogy márciustól nála is megjelennek a jelenlegieknél olcsóbb internetcsomagok, ám a részleteken még dolgoznak.

Az IHM legutóbb augusztusban avatkozott be az internetárakba. Akkor a telefontársaságokkal közösen olyan internetelérési csomagokat alakított ki, amelyek percdíjaihoz mind az állam, mind a szolgáltatók hozzájárultak. A kezdeményezés nem volt sikeres, a vártnál jóval kevesebben éltek a lehetőséggel. A mostani állami intézkedést egyelőre homály fedi.

– Az IHM a Vivendivel is megkezdte a tárgyalásokat, ám a telefontársaság semmit sem tud arról, hogy az állam milyen mértékben és módon szállna be az olcsóbb csomagok finanszírozásába – mondta Baráth Gergely, a Vivendi szóvivője. Ráadásul a Vivendi államilag támogatott 15 és 40 órás internet-csomagjainak ára jelenleg is 25 százalékkal alacsonyabb, mint a Matávé – tette hozzá. Mint azt Baráth Gergely mondta, úgy tűnik, hiába mennek a szolgáltatók a Matáv árai alá, nincs verseny, s a volt monopolszolgáltató piaci helyzetét nem tudják befolyásolni. Éppen ezért örvendetes az állam ismételt beavatkozása a verseny élénkítése érdekében.

A Vivendi a következő hetekben több új internetcsomagot is bevezet, amelyek jóval olcsóbbak a jelenlegieknél. Várhatóan olyan is lesz közöttük, amely havi százórás világháló-hozzáférést tartalmaz, és olyan is, amelynek nem lesz előfizetési díja. A kedvezmények a hagyományos betárcsázós elérés mellett a széles sávú internet-hozzáférést is érintik. Utóbbi esetben a Vivendi szerint a Matáv nagykereskedelmi árait is csökkenteni kellene, mert e nélkül a viszontértékesítő kisebb szolgáltatók csak veszteséggel tudják olcsóbbá tenni csomagjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik