Belföld

Gyengülést várnak a tőzsdei elemzők – erősödött a forint

Csütörtökön 27,92 pontos csökkenéssel 7450,52 ponton nyitott a BUX. Ezzel összhangban csökkenő részvényárakra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén megkérdezett elemzők.

Makray Péter, az ERSTE Bank Befektetési Rt. elemzőjének véleménye szerint csökkenő árakra lehet számítani a bizonytalan nemzetközi politikai és gazdasági nemzetközi környezet miatt. A szakértő 1 százalék körüli index-esést valószínűsít.

 Árnyalatnyit erősödött a forint

A bankközi devizapiacon reggel 11,35 százalékon nyitott a forint a sáv erős oldalán, 6 bázisponttal erősebben a szerda délutáni
helyzeténél.  Az overnight forintpiacon továbbra is pang a
kereskedés. A kereskedők eseménytelen napra számítanak az első félóra alapján. Üzlet alig született, az árfolyam pedig lényegében nem változott. Az euróval nyitáskor 244,70/80 forinton kereskedtek, mintegy 0,20 forinttal olcsóbban a szerda délutáni jegyzésnél. A nemzetközi piacok gyengülő trendjét követte a dollár Budapesten is. Reggel 226,65/75 forinton kereskedtek az amerikai valutával, 1,00 forinttal olcsóbban az előző napi zárásnál. Az overnight kamatok csütörtökön sem mozdultak a 3,0-3,5 százalékról.

A csütörtökön közölt magyar vállalati gyorsjelentések közül kiemelte a Graphisoftot, amely a vártnál jóval gyengébb tavalyi eredményről számolt be, így a papír piacán nagyobb áresés várható. Kivétel lehet viszont a BorsodChem és az Inter-Európa Bank, e két társaság ugyanis jó eredményeket tett közzé.

Marosi Gábor, a Takarékbank igazgatója szerint a külső feltételek változatlanok, továbbra is az iraki konfliktusra kihegyezve folyik a kereskedés a részvénypiacokon. A nemzetközi hatások alapján nyitáskor csökkenést vár a magyar börzén is.

A londoni FTSE-100 részvényindex csütörtökön 6,40 pontos visszaeséssel nyitott, majd pár perc múlva már 24,60 pont volt a vesztesége. A frankfurti DAX-30 részvényindex 4,30 pontos veszteséggel kezdett, és hamarosan már 19,09 pont mínuszban járt.

Gyakorlatilag napi legalacsonyabb értékén zárt szerdán mind a New York-i tőzsde DJIA indexe, mind a Nasdaq piac composite mutatója. Előbbi 7758,17 ponton, azaz 84,94 pont (1,08 százalék) veszteséggel fejezte be a napot, utóbbi 1278,94 ponton, azaz keddhez képest 16,52 pontot(1,28 százalékot) esett.

A Wall Street visszaesését követve lejtmenet volt csütörtökön a tokiói értéktőzsdén. A dollár erősödött a japán jenhez képest. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 64,51 pontos, azaz 0,74 százalékos gyengüléssel 8599,66 ponton állt a kereskedés végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik