Belföld

Finisben az igazolványcsere

Az új vállalkozói igazolványért utolsó pillanatban jelentkezők miatt a február 17-ei határidő közeledtével torlódás várható az okmányirodákban, különösen a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban. A kisebb településeken néhány napon belül hozzá lehet jutni az új okmányokhoz.

Február 17-ig minden egyéni vállalkozónak ki kell váltania új vállalkozói igazolványát. Mivel az eredeti határidő, február 15. szombatra esik, a későn ébredők még 17-én, hétfőn is intézkedhetnek. Az okmányirodákban torlódás várható, mert a hivatalos becslések szerint 30-40 ezren az utolsó pillanatra halasztják az ügyintézést. Az irodák teendőit nemcsak a kényelmeskedők, hanem az új adószámot kapott evás ügyfelek is növelik. Megtörténhet, hogy az igazolványcsere csak hónapok múlva fejeződik be.

A Népszabadság utánanézett, mi a helyzet az okmányirodák környékén néhány nappal az okmánycsere határidejének lejárta előtt. Budapest V. kerületének ügyfélszolgálati és okmányirodájának két munkatársa naponta negyven egyéni vállalkozó ügyét intézi, ám megbecsülni sem tudják, mikor érnek a munka végére. Bánhegyi Istvánné igazgatási osztályvezető-helyettestől a lap megtudta: a kamarai nyilvántartásban szereplő hétszáz vállalkozó közül már csak százan nem jelentkeztek be. Ennél azonban lényegesen több egyéni vállalkozó tevékenykedik a kerületben – eddig összesen ezerhatszáz új vállalkozói igazolványt adtak ki. Becsléseik szerint a vállalkozók mintegy harmada fog késve jelentkezni.

A Pest megyei kisvárosban, Pilisvörösváron az egyéni vállalkozók egy-két nap alatt megkapják az új igazolványt, tudta meg a lap Szűcs Gábornétól, a helyi okmányiroda vezetőjétől. A határidő közeledtét érezni ugyan, de a jelentkezők folyamatosan érkeznek, a környékbeliek általában nem halasztják az utolsó pillanatra az ügyintézést. Eddig mintegy százötvenen jelentkeztek, s összesen 200-250 vállalkozót várnak a kilenc település 44 ezer lakosa közül.

Békéscsabán két hónapja tart a roham – mondta Szombatyné Nagy Margit, a békéscsabai okmányiroda vezetője. Az irodához a városon kívül hat környező település tartozik, s szinte bizonyos, hogy nem tudják tartani a harmincnapos határidőt. Azt viszont el akarják érni, hogy február 17-ig minden jelentkező szerepeljen a nyilvántartási rendszerben. Január végéig mintegy 4500 igazolványt adtak ki, s február 10-ig további 520 új kérelem érkezett. Az okmányiroda jelenlegi forgalma ötszöröse a szokásosnak.

Egerben és vonzáskörzetében eddig ötezer régi típusú vállalkozói igazolványt cseréltek újra – közölte Tóth Zsoltné, az egri okmányiroda vállalkozói csoportvezetője, aki elmondta: még csaknem nyolcszáz vállalkozó nem jelentkezett igazolványcserére. Azt gyanítják, nagy részük már nem is működik. A csoportvezető elmondása szerint náluk tavaly nyáron volt a csúcsforgalom, most jóval kevesebben keresik fel őket az igazolványok cseréje miatt. Tóth Zsoltné közölte: az evás vállalkozások igazolványait is kicserélik, de az ebben érintetteknek automatikusan jár az új igazolvány, és ezt postán juttatják el a székhelyükre.

A szombathelyi okmányirodában eddig mintegy 5500 vállalkozói igazolványt cseréltek ki – mondta Szabó Erika irodavezető, hozzátéve, hogy nyolcszáz körül lehet azoknak a száma, akik a következő napokban fognak jelentkezni. Ami az evásokat illeti, könnyebb a helyzet: az iroda mindössze kétszáz értesítést kapott az APEH-től az adószámváltozásról, ezt pedig könnyen megoldják.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.