Belföld

Európa terv: 20 ezer munkahely, 450 milliárd forint beruházás?

Legalább húszezer új munkahely jöhet létre az Európa Beruházási Hitelprogram révén, amelyet márciustól indít el a kormány. A 150 milliárd forintos állami program a várakozások szerint összesen 300 milliárd forint értékű fejlesztést ösztönözhet, ami 2003- 2004-ben 3-4 százalékkal pörgetheti fel a beruházásokat.

A kis- és közepes vállalkozásokra 40 milliárdot különítettek el, amelyek 7,1 százalékos kamattal juthatnak hitelhez. Az Európa terv agráriummal foglalkozó fejezetének keretében az állam 12,5 milliárd forint támogatással három év alatt 25 milliárd forint éven túli mezőgazdasági beruházási és/vagy forgóeszközhitelt enged el, 50 százalékos állami részvétel mellett.

Az új hitelprogram támogatás helyett több pénzügyi, tőkepiaci eszközhöz juttatja a vállalkozókat, ami a liberális gazdaságpolitika elveit tükrözi – jelentette ki a tegnapi tájékoztatón Csillag István. A gazdasági és közlekedési miniszter szerint az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram a hazai vállalkozások versenyképességének erősítését kívánja elősegíteni. Csillag kiemelte: a program újdonsága, hogy a kis és közepes cégek is hosszú lejáratú forrásokhoz juthatnak, a feltételek az eddigieknél kedvezőbbek, ugyanakkor nem monopolizálják a rendszert, hiszen a Magyar Fejlesztési Bank mellett társfinanszírozókként a kereskedelmi bankokra is számítanak.

A program részleteiről a miniszter elmondta: két év alatt 150 milliárd forint, legfeljebb tizenöt éves lejáratú hitelforrást nyújtanak, s az összegen belül a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 40 milliárdot különítenek el. Ez a vállalkozói kör kamattámogatás mellett 10-150 millió forintos egyedi kölcsönhöz juthat, a beruházások maximum 75 százalékos hitelfinanszírozásával, azaz 25 százalékos saját erő szükséges.


A tárca a kamattámogatás mértékét a jegybanki alapkamat ötödében állapította meg, ami jelenleg 1,3 százalék, ugyanakkor a kedvezményes időszakot három évben maximálta. Mindez azt jelenti, hogy a hitelkamat a kis és közepes cégek számára 7,1 százalék, amit a 0,5 százalékos kezelési költség és a 0,25 százalékos rendelkezésre álló tartási díj terhelhet még.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik