Belföld

Spanyol-német egyeztetés az egységért

Az iraki háborúval kapcsolatban szögesen ellentétes német és spanyol álláspont áthidalására tesz kísérletet kedden megkezdett, kétnaposra tervezett találkozóján Gerhard Schröder német kancellár, aki ellenzi, és José María Aznar spanyol kormányfő, aki támogatja az Irak ellen készülő háborút.

A spanyol sajtó szerint valószínűtlen, hogy a két kormányfő álláspontja közelebb kerül egymáshoz a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote sziget Costa Teguise nevű üdülőhelyén lezajló kétnapos megbeszélés-sorozat eredményeképpen. “Aznar egy millimétert sem fog hátrálni az amerikai politikát támogató magatartásától” – írta keddi számában az El País, madridi kormányforrásokra hivatkozva.

A dpa értesülése szerint Aznar részletesebb tájékoztatást fog kérni Schrödertől az Irakban végzett ENSZ-fegyverzetellenőrzések fokozását szorgalmazó német-francia-orosz tervről, noha eddig határozottan visszautasította ezt az elképzelést. Az AP szerint mindkét kormányfő arra fog szorítkozni, hogy elmagyarázza indítékait, és megpróbálja minimálisra csökkenteni a kárt, amelyet az iraki kérdéssel kapcsolatos vita, illetve mély megosztottság okoz a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Noha a csúcstalálkozó kimagaslóan legfontosabb témája az iraki kérdés, számos más ügy megvitatását is tervbe vették, egyebek között az Európai Unióba irányuló bevándorlás kezelésének kérdését. Az Aznar-Schröder találkozó megkezdésével egy időben mintegy száz ember háborúellenes tüntetést kezdett a tanácskozás helyszínéül szolgáló luxusszálló előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik