Belföld

Nyereséget közölt a Synergon

A Synergon Informatika Rt. a 2002. évet 33,8 millió forintos adózott nyereséggel zárta, szemben az előző évi 504 millió forintos veszteséggel.

A cég szerdán közzétett, nemzetközi számviteli szabvány (IAS) alapján készült, konszolidált, nem auditált gyorsjelentése szerint a Synergon-csoport 19,480 milliárd forint árbevételt ért el a tavalyi évben, ami 9 százalékos csökkenés a bázishoz képest. Az értékesítés közvetlen költségei ugyanakkor 11 százalékkal csökkentek, az év egészében 14,851 milliárd forintot tettek ki.

A jelentés szerint a Synergon tavalyi eredménye a cégvezetés előzetes várakozásainak és számításainak megfelelő teljesítményt takar. A cégcsoport jelentősen növelte üzemi eredményét, amely a 2001. évi 167 millió forintos veszteséggel szemben tavaly 158 millió forintos nyereséget mutatott.

Ugyancsak pozitívan változott a pénzügyi eredmény: a 2001. évi 35 millió forintról 114 millió forintra nőtt. A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy az informatikai piac tavaly csak mérsékelt javulás jeleit mutatta, miközben a telekommunikációs szektor válsága elhúzódott.

A Synergon csoport erre a belső működés javításával, és a portfólió módosításával válaszolt, amelynek eredményeként 9 százalékkal csökkenő árbevétel mellett is sikerült javítania eredményességét. A jelentés szerint a külföldi leányvállalatok közül a horvátországi Span 2002-ben is kiemelkedően jó évet zárt: a társaság árbevétele forintban 39 százalékkal nőtt, 1,740 milliárd forintot tett ki.

Csehországban tavaly számos tényező volt negatív hatással a piaci környezetre, ami rányomta bélyegét az informatikai piacra, és a Synergon cseh cége, az Infinity teljesítményére is. A leányvállalat éves szinten 19 százalékos árbevétel-csökkenést, és még javuló hatékonyság mellett is 15 százalékos nettó fedezet-csökkenést szenvedett el. Az Infinity árbevétele 5,859 milliárd forint volt, szemben a 2001. évi 7,247 milliárd forinttal.

A jelentés szerint a 2002-es konszolidációs év után a 2003. évet a regionális szerepre történő koncentrálás jegyében kezdi meg a Synergon csoport, amely a nyereséges működés visszaállítása után az idén a növekvő közép-kelet európai szerepre kíván fókuszálni, részben a tagvállalatok integrációjának növelésével, részben új piacok felé nyitással. A Synergon részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a papír záró ára kedden 556 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik