Belföld

Magyar-horvát informatikai együttműködési nyilatkozat

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Roland Zuvanic horvát hajózási, közlekedési és hírközlési miniszter nyilatkozatot írt alá a két ország hírközlési és informatikai együttműködéséről szerdán, Nagykanizsán.

A sajtó jelenlétében aláírt nyilatkozat szerinti együttműködés céljai között szerepel az 5-ös európai folyosó menti regionális informatikai együttműködés fejlesztése, a felsőoktatási, a kis- és középvállalkozási kooperáció informatikai eszközökkel történő elősegítése, annak biztosítása, hogy a kisebbségek is lépést tartsanak az információs társadalom vívmányaival.

Nagyon konstruktív tárgyalások eredményeként írtuk alá a nyilatkozatot, amely nem csak a két minisztérium, hanem a kormányaink közötti együttműködést is tovább erősíti – hangsúlyozta Roland Zuvanic horvát szakminiszter.

Hozzátette: indítványukra rövidesen közös szakmai
munkacsoportokat hoznak létre a feladatok és lehetőségek részletes kidolgozására.

Megállapodásunk már részben a “Régiók Európája” gondolat jegyében került sor, hiszen Nagykanizsa és térsége fontos szerepet tölt majd be hazánk EU-csatlakozása után, segítve a partnerség megerősödését a belépésre váró Horvátországgal is – mutatott rá Kovács Kálmán.

Az informatikai és hírközlési miniszter közölte: a rögzített együttműködés műszaki alapja a Nagykanizsát Zágrábbal összekapcsoló nagyteljesítményű optikai hírközlési kábel.

Kérdésekre válaszolva Kovács Kálmán elmondta: a létrehozott kisebbségi informatikai kollégium révén a két ország kisebbségi önkormányzatai pályázatok útján kapcsolódhatnak majd a világhálóra, főként kulturális és közhasznú információkkal.

Ugyanígy fontos lesz az 5-ös páneurópai közlekedési folyosó mentén működtetendő horvát és magyar ipari parkok profiljáról, a befektetői szándékokról szóló gyors információváltás, valamint a nagykanizsai felsőoktatásra alapozott, informatikai támogatású kölcsönös doktorandusz-képzés – utalt a nyilatkozat további tartalmára a magyar szakminiszter.

Kovács Kálmán bejelentette: még a jövő héten megkezdik munkájukat a konkrét feladatokat kidolgozó közös szakmai csoportok.

Kitért rá, hogy a megállapodásban rögzítettek végrehajtásának pénzügyi forrásait mindkét fél külön-külön biztosítja. A magyar-horvát informatikai együttműködés sikerét is nagyban elősegíti, hogy márciustól közel 25 százalékkal lesz olcsóbb az internet hozzáférés. Ez ügyben a jövő héten tárgyalunk valamennyi hazai szolgáltatóval – közölte Kovács Kálmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik