Belföld

Két nap az élet – halálos recept Szaddámnak

A hadműveletek kezdete után 48 órán belül meg kell ölni az iraki elnököt.

A szerdai The Times amerikai katonai tervezőket idézve ajánlja a halálos receptet, mondván, ez az egyetlen módja, hogy a szövetségesek elkerüljék az elhúzódó háborút és az utána következő nehéz békét.  A vezető londoni lap szerint a Pentagon március első hetében kezdené a hadműveleteket.


A The Times szerint már vannak Irakban különlegesen kiképzett amerikai erők és CIA-ügynökök. Ha az amerikai hadsereg nem találja meg Huszeint, vagy nem tud felmutatni hiteles bizonyítékot arra, hogy az iraki elnök meghalt, erős ellenállásra kell számítania az irakiak részéről, akik rettegnének a szövetségesek támogatásától, amíg azt hiszik, hogy Huszein él – mondta egy név nélkül idézett amerikai illetékes.

A tisztviselő szerint a iraki hadműveletek tervezésére “súlyos árnyékot vet” annak emléke, hogy Afganisztánban nem sikerült elfogni Oszama bin Ladent. – Nem engedhetjük meg, hogy ez megismétlődjön – mondta az idézett illetékes.

 FigyelőNet Irak-melléklet

 Friss hírek, elemzések Irakról, Amerikáról, a háborús készülődésről és annak gazdasági következményeiről.
Ide klikkeljen!

A The Times szerint azonban Huszein megtalálása rendkívül nehéz, az iraki elnök számtalan hasonmással igyekszik félrevezetni az őt keresőket, és szinte soha nem alszik kétszer egymás után ugyanazon a helyen. Ebben a helyzetben Amerika abban bízik, hogy a jelentős erőfelvonultatás palotaforradalmat robbant ki Bagdadban – áll a brit lapban.

A The Times szerint az amerikaiak azonban arra az esetre is “kármentő terveket” dolgoznak ki, ha mégsem sikerülne gyorsan véget vetni Huszein országlásának. E tervek alapját képezi az iraki lakosság meggyőzése arról, hogy az amerikai hadsereg szilárdan ellenőrzi az országot, annak ellenére, hogy Huszein még nem tűnt el a hatalomból.

A Pentagon egyebek mellett azt tervezi, hogy a légitámadások első napjától élelmiszer- és gyógyszercsomagokat dob le a levegőből, megpróbálva megnyerni a lakosság támogatását a későbbi szárazföldi invázióhoz – áll a szerdai The Timesban.

A lap értesülései szerint a brit tervezők március közepét szemelték ki a hadműveletek kezdési időpontjaként, de az amerikai védelmi minisztérium március első hetét tartja alkalmasnak, mert ki akarja használni az akkor beköszöntő újhold teljes éjszakai sötétségét. Az idézett források szerint George Bush amerikai elnököt nem nagyon érdekli, hogy addigra meglesz-e a szükséges többség a Biztonsági Tanácsban a háborús felhatalmazáshoz, de London továbbra is szeretné a folyamatot az ENSZ keretein belül tartani.

A brit kormánynak erre főleg a hazai közvélemény miatt lenne szüksége: a legújabb, szerdán közölt felmérések szerint a brit lakosság 9 százaléka támogatná az iraki katonai beavatkozást új BT-határozat nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik