Belföld

Ismét kétéves csúcson az olaj

Szerdán reggel ismét kétéves rekordmagasságba emelkedett a nyersolaja ára, mert az Egyesült Államok fő szövetségesei ellenében továbbra is az iraki válság katonai megoldását sürgeti.

Németország, Franciaország és Belgium bármilyen újabb lépéssel várni akar legalább péntekig – az ENSZ-fegyverzetellenőrök újabb iraki jelentésének kiadásig – s annak alapján dönteni. Az Irak elleni háború esélyét növeli Oszama bin Laden iraki népnek kedden küldött üzenete, amely a terrorista vezér és Irak kapcsolatának vélhetően újabb bizonyítéka.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként 35,60 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében, 16 centtel több a keddi New York-i zárónál. Kedden 96 centtel 35,44 dollárra drágult ez a kontraktus New Yorkban.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre gallononként (3,78 liter) 1,0605 dollár volt szerda reggel a szingapúri ACCESS-ben, 0,46 centtel több a keddi NYMEX-zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre hordónként 32,36 dolláron zárt kedden a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 66 centtel magasabban, mint hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik