Belföld

Greenspan költségvetési fegyelemre szólított fel

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a költségvetési fegyelem helyreállítása miatt sürgette a kormányzatot, ugyanakkor beszámolójában kitartott az adómérséklések korábbi terve mellett. A FED elnöke a pénzpolitikáról szóló, fél éves kongresszusi beszámolójában hangsúlyozta, hogy a sikerhez nem elegendő a kiegyensúlyozott költségvetés, amennyiben az gátja a gazdasági növekedésnek.

Greenspan borúlátóan ítélte meg az amerikai gazdaság állapotát, szerinte ugyanis az “Irak elleni háború lehetősége óriási akadályokat állított a befektetések, és ezen keresztül a gazdasági aktivitás fellendülése elé”. A szenátus bankbizottsága előtt Greenspan hangsúlyozzottan foglalkozott ezzel a “geopolitikai kockázattal”, kifejtve azt, hogy a háborús kockázatok nehezítik a tisztánlátást. – Csak a bizonytalanságok megszűntével lehet véleményt alkotni arról, vajon a gazdaság képes-e gyorsabb növekedésre, vagy még mindig szembesülnünk kell a makacs feszültségekkel, az egyensúly hiányával- közölte. Mindennek figyelembe vételével Greenspan óvatosságot ajánlott a költségvetés növekvő hiányával kapcsolatban, megfontolásra javasolta azt, hogy a kongresszus oldja fel a 6,4 billió dollárban rögzített, államadósságra megszabott küszöböt, amit – a pénzügyminisztérium adatai szerint – a költségvetés már február 20-án el fog érni. E küszöb emelését korábban már a pénzügyminisztérium is kérte a kongresszustól.

Az amerikai kormányzat az idén 300 milliárd dolláros rekord költségvetési hiányra számít és azt várja, hogy a hiány egészen 2008-ig megmarad. A Wall Street egyes elemzői ennél sokkal nagyobb hiány felhalmozódására számítanak, tekintettel arra, hogy a kormányzat kalkulációban nem szerepelnek az iraki háború költségei.

A FED elnöke mindössze azt szögezte le, hogy “egységes álláspontot kellene kialakítani a költségvetési fegyelem helyreállításáról”, ám nem mondott véleményt Bush elnök következő tíz évre vonatkozó, mintegy 700 milliárd dollárt megmozgató, gazdaságösztönző tervéről. Csak annyit szögezett le, hogy jobban aggódik a növekvő állami költekezés, mint az adómérséklés miatt. Az adómérséklésnek korlátjai vannak, hiszen az államnak az adóbevételekből kell finanszíroznia az alapvető szolgáltatásokat, a nemzetvédelmet, a költségvetési kiadások növelését azonban ilyen korlát nem akadályozza,- utalt Greenspan a költekezési figyelem helyreállításának nehézségére.

Greenspan beszédében visszhangozta Bush elnöknek a növekedés-deficit- vitával kapcsolatos álláspontját, azt, hogy a gyorsabb fejlődés megkönnyíti majd a deficit lefaragását. Greenspan szerint ehhez az is szükséges, hogy a termelékenység egyidejűleg szintén gyorsabban javuljon, vagyis a FED vezetőjének álláspontja szerint önmagában a költségvetési eszközökkel nem lehet sikert elérni. Szerinte tehát a reálgazdaságra kell a figyelmet fordítani ahhoz, hogy egyensúlyba jusson hosszabb távon a költségvetés.

A FED a kongresszus elé tárt pénzpolitikai jelentésében 3,25-3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, szemben a júliusban előre jelzett 3,5-4 százalékkal. Ez a legutóbbi előrejelzés erősítheti a Wall Streetnek ahhoz fűzött várakozását, hogy a FED a mostani szinten fogja tartani legalább az év végéig az irányadó kamatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik