Belföld

Az EU Parlamentje elismeri a melegek házasságát

Az Európai Parlament keddi ülésén elfogadott javaslatában elismeri a melegek házasságát és a házastársakéhoz hasonló jogokat biztosít az együtt élőknek, függetlenül a kapcsolat jogi formájától.

Az Európai Parlament az első olvasatban elfogadott javaslatban elsősorban azzal foglalkozik, hogy milyen jogai vannak az uniós állampolgárok hozzátartozóinak – írja az origo.hu.

Ezen belül a hozzátartozók és a család fogalmát kiterjeszti, és függetleníti az egyes személyek nemétől. Külön kitér arra, hogy az alapvető jogok gyakorlása nem múlhat azon, hogy a családtagok az együttéléshez a házasság intézményét választják-e vagy sem.

A javaslatot az úgynevezett együttdöntési eljárás alapján kell elfogadni. Ez megszokott az Európai Unió gyakorlatában és azt jelenti, hogy a Parlament támogatása nélkül a jogszabályt nem fogadhatják el. Ez most elsősorban abból a szempontból érdekes, hogy az eredeti szöveget a Parlament módosította és így kerültek bele a melegek házasságát elismerő passzusok. A képviselők annyit tehetnek, hogy ha a Miniszterek Tanácsa nem veszi figyelembe javaslatukat, akkor elutasítják az egész jogszabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik