Belföld

Elkészült az EU “bővített” költségvetési terve

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta a 2004-2006-os időszak módosított költségvetési tervezetét. A dokumentum a 2004-ben csatlakozó tíz új tagországot is bevonja a büdzsébe, az 1999-ben Berlinben megállapított pénzügyi keretek között. Az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek a bizottsági javaslat alapján kell kidolgoznia a következő három év költségvetését.

A javaslat a régi és az új tagországok elvárásainak egyaránt megfelel, ugyanakkor a koppenhágai döntéseket is tükrözi anélkül, hogy meghaladná a négy évvel ezelőtt Berlinben megszabott szintet. Az új tagországok mindegyike teljes jogkört nyer a csatlakozás napjától kezdődően. Hatalmas sikernek érzem a tervezetet, és bízom abban, hogy a hosszadalmas egyeztetési folyamatot követően a javaslatot gyorsan elfogadják – nyilatkozta Michaele Schreyer költségvetési biztos.
A régiek és az újak “összeillesztése”

A 25 tagországra tervezett költségvetés már nem tesz különbséget a régi és az új tagországok között. A javaslat alapján a 2004-es költségvetés 115 milliárd eurós – a bruttó nemzeti össztermék 1,12 százalékát kitevő – bevétellel, illetve 111 milliárd eurós – a nemzeti össztermék 1,08 százaléka – kiadással számol. A módosított tervezet a kiadásokat illetően semmiben sem tér el a Berlinben megállapított szinttől, míg a kötelezettségvállalás mértéke enyhén kisebb is, mint az 1999-ben meghatározott. (Pontosabban: a mezőgazdasági, a szerkezeti alapok, a belpolitikai és adminisztrációs területek a koppenhágai csúcstalálkozón rögzített mértékben növekedhetnek.)

Bónuszt ér a ciprusi probléma megoldása

Változatlan marad a csatlakozást megelőző támogatások szintje. A bizottság ugyanakkor a támogatás fokozatos növelését javasolja Bulgária és Románia számára, 2004 és 2006 között évi 40 százalékos ugrást helyezve kilátásba. A cél: a két országnak 2004-ben 1228 millió euró, majd 2006-ban 1432 millió euró álljon rendelkezésére.

2004-től kezdődően a Törökország támogatási programja is ehhez a dokumentumhoz igazodik – 2006-ig a támogatás összegének legalább a duplájára kell emelkednie. A bizottság a támogatási szint további emelését kínáló forgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha sikerülne megoldást találni a ciprusi problémára: a támogatás összege 67 millió euróról (2004-ben) 138 millió euróra növekedne (2006-ban).

Készpénz-kompenzáció a csatlakozóknak

A javaslat újít a kompenzációs összegek kifizetését illetően, ezeket a csatlakozó országoknak ideiglenes készpénz-juttatás formájában kínálja – a készlet 1410 millió euróról (2004-ben) a folyamat végére 1041 millió euróra (2006-ban) zsugorodna. A módosítás célja biztosítani, hogy az új tagországok sorsa a csatlakozást követően ne rosszabbodjon, azaz, hogy az újak kezdettől élvezzék az EU előnyeit.

A módosított költségvetési tervezetet az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik