Belföld

Csődvédelmet kért a Csepeli Fémmű Rt.

Csődvédelmet kért február 7-i hatállyal a Csepeli Fémmű Részvénytársaság, mert a múlt év végén kidolgozott reorganizációs terv nem vezetett eredményre.

A társaság – az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint – azért kezdeményezte a csődeljárás megindítását, mert a múlt év végén a velük kapcsolatban álló öt bank közül a legnagyobb, egyik pillanatról a másikra, kivonult a cég finanszírozásából. Az akkor kidolgozott válságkezelési program nem hozott megfelelő eredményt.

A válságkezelési terv szerint kezdeményezték egy banki konzorcium létrehozását, ennek érdekében javasolták újabb bank bevonását a finanszírozásba, illetve a költségvetési garancia biztosítását. A válsághelyzetet nem sikerült megoldani.

A cégnél, illetve társaságaiban csaknem 700, speciális szakmai ismeretekkel rendelkező szakember dolgozik. A csődvédelmet többek között azért kérték, hogy az ennek ideje alatt kidolgozandó újabb reorganizációs terv végrehajtásával biztosíthassák szakembereik további foglalkoztatását. A cég leállása a magyarországi vevők, beszállítók körében is komoly gondot okozna a közlemény szerint.

A cég a korábbi Weiss Manfréd Művek, a későbbi Csepel Vas- és Fémművek egyik legrégebbi vállalata. Jogelődjének alapítási éve 1892. Többszöri átalakulást követően a társaságot 2000-ben privatizálták. Egyes tevékenységeit ezt követően önálló társaságként működteti.

A cég a réz- és rézötvözetű szalagok, rudak és huzalok kizárólagos magyarországi gyártója. A főtevékenységi értékesítés, amely 2002-ben megközelítette a 20 milliárd forintot, 70 százalékban a fejlett nyugati országokba irányul.

A közlemény szerint 2000-ben 445 millió forintos adózás előtti eredményt értek el, viszont 2001 második félévétől már számottevően romlott a gazdálkodás hatékonysága, 2002-ben a további gondok ellenére a bankok közreműködésével biztosítható volt a cég működése.

A világgazdasági recesszió hatására jelentősen csökkent 2001 második félévében, illetve 2002-ben a réz alapú félgyártmányok iránti piaci kereslet. Az erős forint tovább növelte a cég veszteségeit, ennek előző évi kihatásai 400 millió forintos veszteségben mérhetők – mutat rá a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik