Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a katolikus egyház

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a szociális törvény parlament által elfogadott módosítása miatt. Az előkészítés alatt álló beadvány kapcsán azt várják, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki: az egyházaknak alanyi joguk szociális intézmények alapítása.

A Parlament egy hete változtatás nélkül újra elfogadta a szociális törvénycsomagot, amelyet a köztársasági elnök megfontolás végett december végén visszaküldött – írja az origo.hu. Mádl arra hivatkozott a törvény visszaküldésekor, hogy szerinte a bevezetendő szabályozás hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

Az egészségügyi miniszter a plenáris ülésen közölte: az egyházak továbbra is alanyi jogon létesíthetnek szociális szolgáltatásokat, ezek bővülését azonban korlátozza, hogy a finanszírozáshoz szükséges forrásokat az önkormányzatokhoz rendeli a költségvetési törvény. Ezért kézenfekvő volt a tárca számára, hogy előírják az önkormányzatok számára a szerződéskötést arra az esetre, ha a helyhatóság nem biztosítja saját intézményein keresztül a szociális alapellátásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik