Belföld

Végleg kivonul a Roche a vitaminpiacról

Kivonul a vitaminüzletből a Roche: a bázeli gyógyszeripari cég megállapodott a holland DSM vegyipari vállalattal, hogy a holland cég átveszi a Roche vitamin-, karotinoid és finomvegyipari részlegét.

A DSM a megállapodás értelmében 1,95 milliárd eurót fizet a Roche-nak, 1,85 milliárdot készpénzben, a fennmaradó mintegy 100 millió eurót 2,24 millió DSM-részvényben. A DSM a tőzsdén veszi meg saját részvényeit és átadja a Roche-nak. Az üzlet még versenyhatósági jóváhagyásra vár. A részleg eladása, a gyenge konjunktúra miatt, a vártnál mintegy 440 millió frankkal (300 millió euróval) kevesebbet hoz a Roche-nak.

A lépés tovább erősíti a Roche gyógyszeripari és diagnosztikai profilját. Ennek jegyében vásárolta meg a Roche, 1,6 milliárd svájci frankért az ugyancsak svájci Disetronic Holdingot, amely az inzulinadagoló készülékek második gyártója a világon. A felvásárlás megerősíti a Roche-t a cukorbetegség gyógyítása területén, és jelzi, hogy komolyan veszi ígéretét, amely szerint a gyógyszergyártásra és a kórismézésre akar összpontosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik