Belföld

Az uniós csatlakozással még nem nyílnak meg a belső határok

Az uniós csatlakozás egyik leglátványosabb eredménye az lesz majd, hogy akár ellenőrzés nélkül juthatunk el Budapesttől Nápolyig - írja a Magyar Hírlap. A belső határellenőrzés megszűnését jelentő schengeni tagságra azonban a csatlakozást követően legalább 2-3 évig várnunk kell majd.

Az uniós csatlakozást követően útlevelünkre még szükségünk lesz: egyelőre be kell érnünk azzal, hogy a sokszor EU-zászlóval jelölt zöld folyosón, lényegesen egyszerűbb vizsgálatnak alávetve haladhatunk át a belső határokon Ausztria, Szlovákia vagy Szlovénia felé. Miközben a vámvizsgálat teljesen megszűnik, az útlevelünkbe azért kapunk pecsétet.


Arra, hogy Magyarország is a schengeni övezet részévé váljon, és a táskánkban egy szál bikinivel és a személyi igazolványunkkal indulhassunk útnak kedvenc spanyolországi strandunk felé, néhány évet várni kell. Ennek azonban nem (csak) hazánk felkészületlensége áll a hátterében. Az unió jelenleg fejleszti a belépők adatait tartalmazó számítógépes adatbázis, a schengeni információs rendszer (SIS) második változatát. Ez azonkívül, hogy 25 ország adatait is elbírja, alkalmas portrék és ujjlenyomatok tárolására is – tudtuk meg Kendernay Jánostól, a Külügyminisztérium (KüM) EU bel- és igazságügyi együttműködési főosztályának vezetőjétől. A SIS 2 a tervek szerint 2005 végére lesz működőképes. Ha minden jól megy, a kísérleti üzem után legkorábban 2006 októberében vagy 2007 márciusában, a téli, illetve a nyári időszámítás fordulóján léphetünk be a schengeni zónába. Ez azzal magyarázható – teszi hozzá Kendernay –, hogy a légitársaságok menetrendje ekkor változik, és a korábbi átállásokra is ebben az időpontban kerítettek sort.

A határátkelők megszüntetése persze nem jelenti azt, hogy az unión belül ne figyelnék a külföldieket. A szabad haladást akadályozó, ezért elbontott építményeket szükség esetén tudni kell visszaállítani. Ez elvárható fontos csúcstalálkozók idején: a koppenhágai EU-csúcson 28 ország vezetőinek jelenléte kellő indok volt ahhoz a dán hatóságnak, hogy néhány napra bevezessék a határellenőrzést – magyarázza Kendernay.

Ugyanígy határőrökre is szükség van, Magyarországon többre is, mint korábban. Tavaly 11760-an szolgáltak a HOR kötelékében, ezt a számot néhány éven belül 14 ezerre kívánja emelni a szervezet. A külső határ ellenőrzésén kívül ők a rendőrség, a vám és a munkaügyi felügyeletek képviselőivel együtt mobil eszközökkel ellenőrizhetik a külföldieket, nemcsak a határsávban, de gyakorlatilag bárhol az ország területén. A mélységi szűrőháló nálunk 2002 júniusa óta működik, az uniós csatlakozás után várhatóan még nagyobb szerepet kap – mondta el a HOR szóvivője. Még szigorúbb lesz ugyanakkor a zöldhatár ellenőrzése, amelyben a legmodernebb szerkezetek, közte láthatatlan hőkamerák, lépésérzékelők segítenek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik