Belföld

Medgyessy – az uniónál jobbat még nem találtak ki

A miniszterelnök az uniós csatlakozás lehetőségeiről, a román-magyar viszonyról, a gazdaság helyzetéről és az újonnan induló, 150 milliárdos hitelprogramól is beszélt a Parlamentben.

Hiszek a köztársaságban – fogalmazott országértékelő beszédének elején Medgyessy Péter, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy bizonyos időközönként az Országház kupolája alatt tárgyalják meg a politikusok, merre halad az ország. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi pár hónapban lecsillapodtak a kedélyek. Megköszönte a csendes többségnek, hogy az országban helyreállt a nyugalom, “hogy az iskolákban tanítanak, az utcán közlekednek, a templomban pedig imádkoznak az emberek”.

A kormányfő szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak kormányai mind-mind sokat tettek a fejlődésért, munkája során mindegyik épített az elődök eredményeire. Ha szükség volt rá, pótolták a hiányosságokat – “miként tette ezt 2002-ben megválasztott új kormány a bérek széles körű megemelésével” – emelte ki beszédében saját kormánya eredményeit a miniszterelnök.


Az előző kormány működése alatt kétségek fogalmazódtak meg a közpénzek elköltésével kapcsolatban – mondta ezután Medgyessy. Az ügyészség eddig 70 milliárd forinttal kapcsolatban tett feljelentést. Az ítélkezés a bíróság dolga, ám “ez a 70 milliárd az én erkölcsi normáimnak nem felel meg” – mondta Medgyessy. Saját kormányáról pedig úgy fogalmazott: “mi tiszta lappal indultunk, és nem hagyom, hogy bárki ezt a lapot bepiszkítsa!”

Neves vendégek 

Az országgyűlési képviselők mellett me megjelent a Parlamentben: Mádl Ferenc köztársasági elnök, a diplomáciai kar, az ombudsmanok, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint számos meghívott közéleti személyiség. 

EU – jobbat még nem találtak ki

Sok baja van az Európai Uniónak, de jobbat még nem találtak ki – monda az EU-ról a miniszterelnök kedden a Parlament idei második ülésén. Az Európai Unióba való belépés támogatását célzó programok indulnak a televíziókban és a rádiókban, ahol a polgárok választ kaphatnak kérdéseikre – folytatta.

A miniszterelnök szerint ez az út, az EU-hoz tartozás vezet leginkább az egyén és a nemzet gazdagodásához. Nemcsak gazdasági, hanem kulturális és morális értelemben is – tette hozzá. “Vagy egyedül maradunk, vagy annyi évszázad után a győztesek és sikeresek világához csatlakozunk. A kultúra, a felvilágosodás és szabadság szeretetén alapuló közösséghez. Egyenrangú félként, közösen kell igazgatni dolgainkat. Nem vagyunk kishitűek, és azt mondjuk, igen!” – buzdította hallgatóságát.

Ma minden korábbinál szorosabb a nemzetközi események és a magyar hétköznapok között a kapcsolat. Megbízható partnerek vagyunk, ezért számítanak ránk – fogalmazott Medgyessy. A miniszterelnök a német-francia viszonyra is kitért, és párhuzamba állította a román-magyar kapcsolatokkal. Mint elmondta: a német-francia viszony nem a természet ajándéka, hanem politikusok felelős együttműködésének eredménye. Példa ez a partnerség és az együttműködés lehetőségének megragadására – vélekedett. Ezért fogadta el román kollégája meghívását a román nemzeti ünnep alkalmából. Mint erdélyi származású magyar miniszterelnök jelen lehetett ezután Szatmárnémetiben, az RMDSZ kongresszusán, ahol a román miniszterelnök magyarul köszöntötte az erdélyi magyarság képviselőit. “A külpolitikában nincs az együttműködésnek alternatívája. Ez szolgálja a határon túli magyarság érdekeit is” – hangsúlyozta Medgyessy.


A nyolcak leveléről


„Aláírtam hét másik európai vezetővel a levelet, amely Irak lefegyverzésére és az ENSZ határozatok betartására szólított fel. A terrorizmus veszélyt jelent a világ és mindannyiunk számára. A magyar kormány minden polgárát megvédi. A világ és Európa nyugalma az Egyesült Államok és Európa összefogásán, együttműködésén múlik. A háborúhoz elegendő két ország is. A békéhez több ország együttműködése kell” – mondta a kormányfő az Európa-szerte vitákat gerjesztő levélről, melyről a FigyelőNet is beszámolt.


Az ENSZ határozatait mindenkinek be kell tartania. Ennek egyik záloga – Magyarország biztonságának is a záloga – a nemzetközi szerződésrendszer. Békét akarunk a világnak és magunknak – mondta a miniszterelnök a Parlament épületében. Véleménye szerint veszélyes úton jár, aki a háború és béke ügyében bizonytalanságot gerjeszt. “Nem vitathatjuk egymástól, hogy valamennyien a béke hívei vagyunk” – tette hozzá. 


Lesz sok autópálya és 4-es metró


Az ország legszegényebb és leggazdagabb megyéje között négyszeres a különbség. A kormánynak nem a pártok, hanem a nemzet kormányának kell lennie. A gyerekek egyszerű kérdésekre szeretnének egyszerű válaszokat kapni. “Minden parlamenti képviselőre számítok. Közös álláspont kell, és nem lehet mindig nemet mondani. Tagadó mondatok helyett igenlésre épül a modern Magyarország – fogalmazott Medgyessy, majd így folytatta: – Az EU-ba való belépés után is garantáljuk a nyugdíjak értékét, valamint a középosztály nyugalmát is megteremtjük.”


Autópálya-program: továbbépül az M0-s autópálya, és 2007-re eléri az összes országos autópályát. Debrecenbe, Nyíregyházáig, Görbeházáig épül meg az M3-as, 2004-re Miskolcra is elér az autópálya. Az M5-ös Szegedig tartó szakasza 2005-re épül meg. Dunaújvárost Budapesttel 2007-re gyorsforgalmi út köti össze. Az Európa-terv részeként még a tavaszi ülésszakon benyújtjuk a 4-es metró megépítéséről szóló törvényjavaslatot is, az év második felében pedig megindul a munka – folytatta a következő néhány év terveiről szólva Medgyessy.


Tízpontos Európa-politika


„Az uniós csatlakozásról sok vita folyik. Meggyőződésem, hogy Magyarországnak erős és büszke nemzetként kell csatlakoznia az EU-hoz. Kormányom ezért elindítja a tízpontos Európa-politikát. A gyermekbarát politika – ez Európa programja. A következő évek legyenek a modern kultúra, a szellemi élet kiemelkedő évei. A kultúra Európa-terve a világszínvonalú magyar kultúrának ad esélyt. Átadjuk a Modern Művészeti Múzeumot, ahol helyet kap a Ludwig-gyűjtemény.”


„Minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható 2004-től, az unióba való belépéstől fogva. Megalkotjuk idén a filmtörvényt, és 2006-ig évi 1,5 milliárd forinttal növeljük az ágazat támogatását. Lágymányoson megépül a magyar Nobel-díjasok parkja. Az Erzsébet téren a magyar formakultúra központja nyílik meg” – sorolta a pontokat a miniszterelnök.


„Meg kell mutatni, mit adtunk a világnak és Európának. A magyar kultúra fővárosa, Budapest, legyen Európa fővárosa. Folytatjuk a Millenáris Park építését. A jövőben remélhetően láthatóak lesznek azok a nagy képzőművészeti kiállítások a magyar fővárosban, mint Londonban vagy Bécsben. Az 56-os forradalom emlékműve szintén épüljön meg. Az emlékhelyre pályázatot hirdetünk. Számítunk az ötvenhatosok segítségére. Boross Péter miniszterelnök úr ebben az ügyben támogat – ez külön öröm” – mondta Medgyessy Péter.


Egészségügy, oktatás, internet


A miniszterelnök elmondta: az idén újabb 170 milliárddal többet áldoz a kormány az egészségügyre, miután már tavaly is 150 milliárddal többet költött erre a területre. Megszünteti a 15 éves szégyenforrást: az ígéret szerint 2005-től már gyógyítanak a Honvéd Kórház új épületében.


Az óvodákban ingyenes lesz az étkeztetés. Az iskolákban kezdetben több százezer ingyenes tankönyvet biztosítanak. Minden évben szélesedni fog ez a program. „A gyorsuló Sulinet-program mellett a roma gyerekek támogatását is növeljük.”


A nyelvtudást illetően Európában nálunk az egyik legrosszabb a helyzet – panaszolta fel a miniszterelnök. Ezért a jövőben az érettséginek a nyelvvizsgával egyenértékűnek kell lennie.


Megfelelő és megfizethető internet-hozzáférésre is szükség van. Ezzel kapcsolatban az ígérte a kormányfő, hogy még az idén százezerre nő a nagysebességű internet-elérési pontok száma. Ugyancsak még ebben az évben 25 százalékkal csökkennek az internetezés költségei. „Célunk, hogy minden magyar közintézmény, település és iskola internet-hozzáféréssel rendelkezzen.”


A gazdaságról


Ma a magyar gazdaság erős – kezdte a gazdaság helyzetével kapcsolatos fejtegetését a miniszterelnök. „Minden idők legsikeresebb eurókötvény-kibocsátását hajtottuk végre” a napokban. Több mint 2,5 éve azonban csökken a gazdasági növekedés – tette hozzá. A miniszterelnök szerint a gazdaságpolitika akkor tévesztett irányt.


A kevés vállalati beruházás, az alacsony exportkedv rossz a hazai iparnak, és sajnos az erős forint mítosza is érezteti hatását – állította parlamenti beszédének gazdaságról szóló fejezetében Medgyessy. „A modern magyar gazdaságnak kiegyensúlyozottan és fenntarthatóan kell fejlődnie. Mindenkinek álláslehetőséget kell biztosítani, aki dolgozni tud és akar.”


Olyan gazdaságpolitikára van szükség, hangsúlyozta a kormányfő, amely az egyensúlyra és a növekedésre egyaránt tekintettel van. „Befektetők mindig dönthetnek úgy, hogy máshol találják meg számításukat. A kérdés: tudunk-e olyan környezetet teremteni, amelynek feltételei között több munkahely teremtődik, mint amennyi elvész.” Medgyessy Péter szerint a válasz igen. „A Philips, a Flextronics, a Bosch fejlesztéseket hajt végre, sok kis- és közepes vállalkozás is növeli alkalmazottjainak számát.”


Fejlesztési hitelprogram 150 milliárdért


„Aki elvesztette az állását, támogatást és képzést kaphat, hogy új munkahelyet találjon. 150 milliárd forintos fejlesztési hitelprogramot indítunk ennek segítésére. Hosszú távú hiteleket kaphatnak a magyar vállalkozások, méghozzá 5-7 éves lejáratra. Nagyobb esélyt akarunk teremteni a magyar vállalkozásoknak az EU-beli versenyben: 40 milliárd forint kizárólag a magyar kisvállalkozások támogatását szolgálja: 150 millió forintig terjedő értékben, évi 7,1 százalékos hitelt kaphatnak ezek a szervezetek.”


Piaci segítséget nyújtunk a határokon túli beruházásokhoz is – tett ígéretet a kormányfő. „A magyar piac szűkös: a külföldi befektetések ösztönzésével foglalkozó Corvinus Rt. alaptőkéjét 10 milliárd forintra emeljük.”


„Hosszú lejáratú hiteleket kaphatnak a mezőgazdasági vállalkozások is. Akik nem tudnak gazdálkodni, azoktól életjáradék ellenében a nemzeti földalap megvásárolja a földjeiket. Öt nap alatt, amióta elindult ez az akció, négyezren érdeklődtek a program iránt. Több tízezer embernek biztosíthatjuk így a biztonságos élet reményét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik