Belföld

Közel 15 milliárd forintos Stollwerck-forgalom

Elsősorban sikeres exportszerződéseinek köszönhetően a Stollwerck Budapest árbevétele idén a 2002-es 12,5-ről 14,7 milliárd forintra nőhet - mondta az Econewsnak Justin István, a Stollwerck Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

A Stollwerck Budapest 2002-ben 12,5 milliárd forint árbevételt ért el, amiből 5 milliárd forintot tett ki az export. A társaság 35 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető a desszertgyártás területén, azon belül pedig az alkoholos desszertek piacán 43 százalékot meghaladó a részesedése. Vezértermékét, a Cherry Queent több, mint 40 országba exportálja, a táblás csokoládék területén 25, a szeletes csokikén 7 százalékos a részesedése.

2003-ban egy új piac, a németországi is megnyílt a Stollwerck előtt – mondta Justin István. Az eddigieknél nagyobb mennyiséget exportálnak a már eddig is jelentős export-célországként nyilvántartott Benelux-országokba és Franciaországba.

Az új megállapodásoknak köszönhetően 2003-ban 30 százalékkal bővülhet az export, ami a 2002-es, 5 milliárd forintos bevétellel számolva 6,5 milliárd forintot tenne ki. A belföldi értékesítés 8-10 százalékkal emelkedhet, így a tavalyi 7,5 milliárd forintról 8,1-8,25 milliárd forintra növekedhet.

A Stollwerck 2003-ban nem tervez új típusú terméket piacra dobni, meglévő márkáit új csomagolásban és kiszerésben tervezi értékesíteni. Folytatja az olyan, több, mint 60 éves márkák építését, mint a közismert Tibi csoki.

Ismertes, hogy a Stollwerck Budapest többségi tulajdonlásáért több per is folyamatban van. Miután 2002 elején a Stollwerck AG bejelentette, hogy eladja érdekeltségét a Kraft Foodsnak, de az üzlet meghiúsult, a kisebbségi tulajdonosok segítségével két befektető cég is élni akart elővételi jogával. A Raiffeisen Private Equity Management (RPEF) kockázati tőke alap cége, a Triász-Perry és a Futureal Holding Rt. társasága, a Gana 21 a Stollwerck Budapest 99,98 százalékos tulajdonát szeretné megszerezni. A vételárat – lapértesülések szerint 12,8 millió eurót – az RPEF 2002 augusztusában kifizette a Stollwerck AG-nak a cégért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik